Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Inspekcija naredila da se s mosta skloni ploča s imenom Đorđa Balaševića

Preuzmite sliku

Ovim povodom Sinan Alić će se sutra obratiti javnosti na mostu koji spaja Gradski park i Kompleks Panonike u Tuzli

Nedavno je u Tuzli neformalna grupa građana postavila ploču s imenom i nadimkom Đorđa Balaševića na most koji spaja Gradski park i Kompleks Panonike. Međutim, ovaj čin poštovanja prema pokojnom kantautoru doveo je do serije problema.

Jedan od inicijatora i realizatora ideje da se ovaj most nazove po Panonskom mornaru Sinan Alić dobio je nalog od tuzlanske inspekcije da mora u roku 24 sata ukloniti spornu ploču.

– Kao jednom od stotina koji su podržali inicijativu i aktivno radio na njenoj realizaciji da se most koji Gradski park povezuje s Panonskim jezerima nazove Most Panonskog mornara Đorđa Balaševića, danas mi je, dok sam most čistio od grafita, uručen zapisnik tuzlanske inspekcije u kojem mi je naređeno da u roku od 24 sata uklonim ploču s mosta, istakao je Alić.

  • Tim povodom Sinan Alić će se sutra obratiti javnosti na mostu koji spaja Gradski park i Kompleks Panonike u 12:30 sati, u vrijeme kada ističe nalog inspekcije.

    Podsjećanja radi, za ovakve postupke postoji tačno određena procedura propisana zakonskim aktima, oko imenovanja javnih mjesta, trgova, ulica i mostova. Zahtjev se podnosi godinu dana nakon smrti a onda se razmatra i ide u dalju proceduru te usvaja na Gradskom vjeću, pored navedenog potrebna je i saglasnost porodice.

    Nedavno je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je muzičar i pisac Đorđe Balašević zaslužio da neka novosadska ulica ili most dobiju njegovo ime, ali da nije želio da mu se “podižu spomenici niti imenuju ulice njegovim imenom”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje