Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Građani dali potpis za pošteno zapošljavanje u javnom sektoru

Preuzmite sliku

Centri civilnih inicijativa danas su u Tuzli organizovali uličnu akciju “Pošteni javni konkursi – Jednaka šansa svakome”. Građani su svojim potpisima dali glas za transparentno zapošljavanje u javnom sektoru u BiH.

“Trenutno važeći propisi gotovo nikako ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu.

Pitanje provođenja javnih konkursa prilikom zapošljavanja ostaje jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi. Iako se jasno traži i Reformskom agendom da svi nivoi vlasti izrade nove zakone o državnim službenicima i zaposlenicima na principima reforme javne uprave, tokom 2016. godine ni država ni entiteti, a ni većina kantona to nisu učinili”, navode iz CCI-a.

Praksa dodatno potvrdjuje postojanje niza nedorečenosti i nepreciznosti, a u pojedinim slučajevima i suprotnosti propisa koji uređuju zapošljavanje u javnoj upravi. Nalazi monitoringa CCI-a, pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparetan. Posmatrano kroz 4 kriterijuma (da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kritrijumi za ocjenjivanje na konkursu dostupni kandidatima, kao i da se sastavi komisija objave tokom faze raspisivanja konkursa) došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi 32 (na skali od 0 do 100), pokazuje monitoring CCI-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje