Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla Filozofski fakultet obilježio mjesec knjige: Održano književno veče “Budi inspiracija”

Preuzmite sliku

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli sinoć je održano književno veče pod motom “Budi inspiracija”. Ovim događejm Fakultet je obilježio mjesec knjige.

Tokom večeri prisutnima su svoja najdraža djela predstavili učenici srednjih škola Behram-begova medresa, Srednja medicinska škola, Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Gimnazija “Meša Selimović”, članovi gradskih biblioteka iz Živinica i Kalesije, a Armin Smajić, učenik Srednje muzičke škole, izvedbama na gitari obogatio je program.

Prisutnima se obratio i pisac Sead Husić ispred Behram-begove biblioteke, te profesor Mirsad Kunić. U ime Fakulteta prisutne je pozdravio profesor Aid Bulić.

Organizatori događaja su Filozofski fakultet i klub knjige “Razgovoruša”, ispred kojeg su govorile Mirela Karahasanović i Amela Delić Aščić.

„Knjige nas povezuju, obogaćuju naš život, liječe i odmaraju. Presretna sam što smo večeras imali priliku da čujemo kako knjigu doživljavaju naši srednjoškolci i čitatelji biblioteka. Nadamo se da će knjiga postati naš redovni pratilac u svakodnevnom životu”, kaže Amela Delić Aščić. “Posebna je čast bila slušati pjesme naših studenata, onih koji su već završili Fakultet, ali i ovih koji su još s nama, poput Seada Husića i Dženite Memić. Sve ove djevojke koje su nam se večeras obratile – Amna, Svjetlana, Medina, Amina, Selma, Naida, Edina, i ostale, kao i čitatelj Emir pokazali su da ovo društvo ipak vrjednuje knjigu. A za njihove izvrsne interpretacije djela zaslužni su njihovi nastavnici i nastavnice bosanskoga jezika i književnosti, ali i biblioteke i uposlenici tih ustanova“.

Mirela Karahasanović zahvalila se svima prisutnim i posebno pohvalila osoblje Filozofskog fakulteta koje je doprinijelo realizaciji ove večeri.

„Večeri ne bi bilo bez radne grupe Filozofskog fakulteta koja radi na promovisanju pozitivnih društvenih i humanističkih vrijednosti. Posebno se zahvaljujemo na pomoći kolegicama Amiri Banjić, Aneli Ibrišimović Mulahusejnović, Senadi Mujić i kolegi Samiru Sinanoviću“.

Karahasanović je također pohvalila prisustvo pisaca na druženju. „Drago mi je da su s nama večeras bili i naši pisci, posebno Fajko Kadrić čije smo knjige u klubu knjige analizirali i koje mogu pohvaliti. Njegovu knjigu Udovičke zemlje svakome bih preporučila“.

Amela Delić Aščić dodala je da se posebno zahvaljuje profesoricama „Majdi Švraki, Mineli Spahić i Emini Hatunić koje su večeras podržale svoje učenice i učenike, te predstavnicima biblioteka iz Kalesije i Živinica, Fahrudinu Sinanoviću i Amri Mujezinović“.

Književno veče jedan je u nizu događaja kojim se Filozofski fakultet predstavlja zajednici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje