Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Centralna mevludska svečanost upriličena u Džamiji “Kralj Abdullah”

Preuzmite sliku

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 28.oktobra 2020. godine je 12. rebiu-l-evvel 1442. godine po H., koji se u islamskom svijetu, a i kod nas u Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud-dan rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom, centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski i Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličena je u utorak poslije jacija-namaza u Džamiji “Kralj Abdullah“.

Prisutnima su se u ulozi domaćina obratio glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Hafiz Huskanović je istakao značaj mjeseca u kojem je rođen Muhammed a.s., mjeseca koji je prilika da ga se još više i bolje sjećamo salavatima i dovama.

Moto ovogodišnje mevludske manifestacije je kur'anski ajet „A tebe smo, Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali.” (El-Enbija’, 107.) Tim motom bila je protkana i besjeda kojom se obratio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac.

„Muhammed je Allahov Poslanik – to je snaga. Mnogi su o Muhammedu a.s. pisali, pokušavali da predstave njegov lik kroz različite segmente njegovog života, kao državnika, stratega, intetelektualca, a neki će pokušati da ga predstave kao genija. Muhammed je Allahov Poslanik. U tome je sve, puno više nego što mi možemo sažeti u bilo koje tomove dosad napisane ili odsad napisane knjige do Kijametskog dana. On je rahmet svjetovima, on je Allahov odabranik. On ga je odabrao. To da je Allahov Poslanik je osnova za sve što smo dokučili o Poslaniku a.s., kao zabilježeno ili ono što nikad nećemo dokučiti jer nije zabilježeno, sadržano je u ovom da je on Allahov Poslanik“ – istakao je dr. Seljubac tokom mevludske besjede.

Kaside i odlomke iz mevludskog spjeva proučili su članovi hora Medžlisa Tuzla „Gazi Turali-beg“.

Program je organizovan uz poštivanje epidemioloških mjera zaštite, a emitovan je i na društevnim platformama.

Manifestacija „Stazama Poslanika islama“ se nastavlja u narednim danima, mevludskim svečanostima i drugim mevludskim aktivnostima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje