Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Centralna bajramska svečanost upriličena u džamiji Kralja Abdulaha

Preuzmite sliku

Klanjanjem Bajram-namaza u džamijama širom Bosne i Hercegovine jutros su muslimani dočekali veliki blagdan, Ramazanski bajram.

Pripadnici islamske vjeroispovijesti još jedan Bajram su dočekali u specifičnim higijensko-epidemiološkim uslovima, nametnutim pandemijom koronavirusa.

Ekipa portala Tuzlanski.ba posjetila je džamiju Princa Abdullaha u Tuzli gdje je upriličena Centralna bajramska svečanost za muftijstvo tuzlansko.

Bajram-namaz i hutbu prevodio je muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

On je u svojoj poruci kazao da su se vjernici odazvali pozivu svemilosnog gospodara i ispostili trideset dana ovogodišnjeg ramazanskog mjeseca. Čvrsto predani ovom i drugim ibadetima vjere, kazao je da su jačali svoj iman, vjerovanje u srcima, nadajući se blizini i zadovoljstvu stvoritelja svjetova.

“Braćo i sestre, dužan je i svako od nas da se, koliko god može više, u dobru natječe i da svojim djelima koristi drugima. Najbolji među ljudima je onaj ko je najkorisniji, poručuje nam Muhammed, alejhisselam. Posebno se to cijeni kada izdašno pomažemo onima koji su u nevolji i čije su potrebe najočitije. Pozivam vas da svima njima olakšavamo njihovo stanje i pružimo utjehu u bajramskim danima, ali i da to budu naše trajne vrline”, istakao je Vahid efendija Fazlović.

Ukazujući na jedan od svijetlih primjera nesebičnosti, i ovom prilikom tuzlanski muftija je iskazao zahvalnost ljekarima i svom medicinskom osoblju na dugotrajnom i odgovornom bdijenju nad zdravljem svih, posebno u vrijeme prijetećih talasa pandemije kojoj smo još uvijek svi izloženi.

“Neka im za njihovu požrtvovanost dragi Bog pruži svoju nagradu, osnaži ih i podari im svako dobro. S posebnim osjećanjem i mišlju, Allahu, dž.š., upućujemo dovu da olakša stanje bolesnima, da njihov oporavak uveća nadu i radost u njihovim porodicama”, naveo je Vahid efendija Fazlović.

Bajramska svečanost upriličena je i u drugom tuzlanskim džamijama.  (Foto: Blicko Junior, F. Begtašagić | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,