Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Carski ruski balet s predstavom “Orašar” 8. marta u Mejdanu (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Jedinstvena prilika za mlade ljude u  Tuzli da vide pravu baletsku predstavu.

Nakon predstave “Labudovo jezero” koja je bila izvedena u punoj velikoj dvorani SKPC “Mejdan” u Tuzli u mjesecu novembru 2014. god u našem gradu 8. marta na Međunarodni Dan Žena biće upriličen još jedan vrhunski kulturni spektakl.

Naime, u organizaciji agencije “Stage Art” Carski ruski balet s predstavom “Orašar” velikog Petra Iljiča Čajkovskog predstavit će se tuzlanskoj publici.

Prodaja ulaznica za ovaj događaj već je počela, a karte se mogu nabaviti u SKPC Mejdan u Tuzli ili kod Seje & Vilija na Korzu.

Balet je više od igre, on ujedinjuje radost pregnuća, balet je nadmetanje sa emotivnim i duhovnim životom. Napravimo da se mladi i svi građani  Tuzle osjećaju kao dio Europe i svijeta” – kažu organizatori.

Povodom ovog jedinstvenog događaja, kolege sa RTV7 nedavno su u svom studiju ugostile gospodina Elmira Rekića, vlasnika agencije “Stage Art” koja je tehnički organizator predstave:

Carski ruski balet osnovali su 1994. godine Gedeminias Taranda, bivši solist Boljšoj teatra i Nikolai Anokhine, bivši solist trupe narodnih plesova Igora Moiseyeva. Počasna direktorica ovog baletnog ansambla je legendarna balerina Maja Pliseckaja, koja je i inicirala osnivanje ansambla koji danas ima četrdesetak članova educiranih u naboljim ruskim školama. Ansambl je gotovo neprestano na turnejama, ali istodobno repertoarno održavaju izvedbe u Novaya opernom kazalištu u Moskvi. Iako postavljaju uglavnom klasične balete, povremeno se bave i modernim plesom.

Ono čime Carski ruski balet uistinu privlači, sjajni su i izražajni plesači, jako izgrađenih osobnosti, sigurni i čisti u svakoj pojedinosti. Brz i precizan rad nogu, mekoća ruku, besprijekorne linije, plesači koji se odlikuju temperamentom i lakoćom skoka, a plesačice savršenom ornamentikom grupe, izrađenošću svakoga pokreta. Ovo je ansambl koji predstavlja vrh ruske baletne škole (i Marijinskog kazališta i Boljšoja), iza koje stoji ime i umjetnička osobnost nenadmašne Maje Pliseckaje, te znanje i energija nekadašnjeg solista Boljšoj teatra Gediminasa Tarande, što je izvanredan mamac i za publiku koja inače ne prati baletno kazalište.

“Orašar” je posljednje od tri baletna djela velikana svjetske glazbe Petra Iljiča Čajkovskoga i jedno od najljepših djela klasične baletne literature. U sto dvadeset godina od praizvedbe, njegova popularnost kod publike širom svijeta stalno raste i vjerovatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrastala uz taj balet. U svojim kasnijim godinama Čajkovski je volio pobjeći u dječji svijet bajki i priča te je za predložak Orašara uzeo Hoffmannovu dječju pripovijest u obradi Dumasa sina, od koje je sastavio baletni libreto zajedno sa svojim prokušanim suradnikom, koreografom Mariusom Petipaom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,