Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri fenomenalne predstave na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Preuzmite sliku

Na repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla ove sedmice publika će moći pogledati nekoliko kvalitetnih predstava, kako domaće tako i gostujućih produkcija.

Prva predstava na repertoaru ove sedmice je predstava “Budala na večeri”, autora Frencisa Vebera i u režiji Midhata Kušljugića, koja će se odigrati u srijedu, 28.02. od 19,30 sati. Ovaj već klasik na sceni Narodnog pozorišta Tuzla do sada se odigrao više od pedeset puta, a publika mu se uvijek rado vraća.

Svake srijede bogati izdavač knjiga Pijer Brošan (Milenko Iliktarević) i njegovi prijatelji sastaju se na večeri i takmiče se koji će od njih na taj sastanak pozvati veću budalu, odnosno osobu s neobičnim idejama i strastima kojoj će se svi moći smijati. Kad Pijer upozna neobičnog čovjeka po imenu Pinjon (Edis Žilić), koji može satima pričati o svojoj zbirci skulptura od šibica, učini mu se da mu pobjeda u toj gruboj igri ne može izmaknuti. No, Pijeru se ukoče leđa, te on i njegov novi prijatelj ne stižu na večeru.

U potpunom urnebesu nesuđena žrtva i njezin tlačitelj zamjenjuju uloge. U predstavi igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Irma Zukić, Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić.

Dan poslije, u četvrtak, 29.02. u 19,30 sati, na repertoaru je predstava “Škrtac”, autora J.P. Molierea i u režiji Tamare Damjanović. Ovo je komedija koja je u kratkom roku od svoje premijere u oktobru prošle godine, stekla veliku popularnost, a na svakom njenom izvođenju sala je popunjena do posljednjeg mjesta. Radnja predstave se odvija oko glavnog lika Harpagona, te njegove opsjednutosti novcem.

Radnja se postupno razvija od prvog do petog čina u kojem se raspletom zaokružuju glavna tema i motivi – opsesivno zgrtanje novca kojim se zanemaruju lični i tuđi osjećaji. Patološka škrtost Harpagona predstavlja oličenje pohlepe i sebičnosti. “Škrtac” je svevremenska priča jer se svako društvo, ali i pojedinac prepoznavaju u vječnom pitanju odnosa prema novcu. U predstavi igraju: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Belma Lizde Kurt, Edis Žilić, Nedim Malkočević, Samina Mujkanović, Siniša Udovičić i Irma Zukić.

Na kraju sedmice, u subotu 02.03. u 19,30 sati, tuzlanska publika će moći pogledati gostujuću predstavu „Perzeide“, u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i u režiji mlade redateljke Karmen Obrdalj.

Ovo je drama za sve žene koje gledaju u crno nebo, čekajući zvijezdu padalicu da im ostvari želju i pruži spas, onda kada se čini da svemir šuti. Prema riječima rediteljice, predstava i tekst „Perzeide“ adresiraju nasilje nad ženama i patrijarhat u kojem savremena žena i dalje živi. Daje glas žrtvama koje ga do sada nisu imale dok priča nježnu priču o snažnom ženskom prijateljstvu.

Dvije prijateljice Selma i Lucija utjelovljuju hercegovačku verziju kultnih heroina Thelme i Louise. U Predstavi igraju Gordana Boban/ Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Ulaz na predstavu “Perzeide” je besplatan. Izvedba predstave “Perzeide” odvija se u sklopu saradnje sa UN Women u Bosni i Hercegovini, a uz podršku Švedske.

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i viber 064 43 55 704 ili na email rezervacije@nptz.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje