Petak, 30. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tradicija hatma teravija u Tuzli se njegovala i ovog ramazana

Poznato je da se u Tuzli njeguje tradicija klanjanja teravih-namaz hatmom.

Klanjanje teravih-namaz sa hatmom stara je tradicija kojoj se u Tuzli dugo vremena poklanja posebna pažnja. Hatma teravija se prvo klanjala u tuzlanskoj Vikaljskoj (Arslanaginoj) džamiji, potom je dugi niz godina ova teravija klanjana u Šarenoj (Behram-begovoj) džamiji, a predvodio je hafiz Sabahudin-ef. Skejić.

Tradicija je potom nastavljena i proteklih ramazana hatma teravija je klanjana u mektebu Sjenjak, a prošle godine u Džindijskoj džamiji.

Posljednih nekoliko godina, u mektebu Sjenjak i Džindijskoj džamiji ovu teraviju je predvodio hafiz Edin Smajić.

Ova teravija ima svoje vjerne džematlije ma gdje da se klanja. A dokaz tome je i ovaj specifični ramazan u kojem su mnogi ibadeti u našim džamijama ograničeni. No, hatma teravija u Tuzli se klanja i ovog ramazana. Hafiz Smajić i njegov mlađi kolega hafiz Ahmed Avdibašić, koji je učenik Behram-begove medrese, hatma teraviju klanjaju u svojim domovima. Džematlije koje vjerno prate ovogodišnju hatma teraviju su članovi porodica hafiza i njihove najbliže komšije i prijatelji.

 • ‘Kao i svake godine kako smo navikli, i ove godine klanjali smo terviju hatmom. To je nešto što smatram svojim nekim vidom lične zahvalnosti Allahu dž.š. na blagodati Kur’ana i na blagodati hifza što mi je omogućio da ga zapamtim i ubjeđenjem da u ramazanu kao mjesec Kur’ana, nema boljeg načina da Mu se Zahvalim nego kroz učenje Kur’ana u namazu’, kaže hafiz Smajić.

  ‘Zbog nastale situacije i restriktivnih mjera koje su uvedene u našoj državi ove godine sam klanjao u krugu svoje uže porodice, prvih par teravija sa suprugom i djecom, odmah po ukidanju policijskog sata pridružili su se brat sa svojom porodicom i babo sa svojom porodicom, a ublažavanjem restriktivnih mjera pridružilo nam se i par prijatelja’, dodaje hafiz.

  U porodici Avdibašić se, također, klanjala teravija hatmom. Teraviju je predvodio mladi hafiz Ahmed koji je učenik prvog razreda Behram-begove medrese.

  Ahmedu je ovaj ramazan trebao biti prvi ramazan u kojem bi kao softa bio na ramazanskoj praksi, ali okolnosti su učinile da organizacija aktivnosti ovog ramazana bude nešto drugačija. Hafiz Avdibašić je teraviju predvodio u specifičnom džematu. Džematu koji se sastoji od tri generacije svršenika medresa u našoj domovini, ali i džematu kojeg krasi još jedan hafiz, njegova sestra Elmedina.

  Posebnost ove priče se ogleda u tome i da je hafiz Ahmed titulu hafiza Kura’na stekao još dok je bio polaznike metepske pouke, njegov muhafiz bio je glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Ahmed i Elmedina Avdibašić stekli su časnu titulu hafiza i hafize Kur´ana Časnog u istom danu. Ahmed je titulu hafiza ponio prvi jer je 15 minuta prije svoje sestre pred Komisijom proučio posljednje stranice Kur´ana Časnog.

  Porodica Avdibašić nosi posebno lijepe ramazanske utiske koje su doživjeli kroz zajedničko iskustvo hatma teravije koja je klanjana u njihovom domu.

  Ova lijepa ramazanska priča koju su istkali mladi hafizi i njihove porodice nastvalja tradiciju koja je davno započela i koji su učinili, da iako je ramazan proticao u specifičnim uslovima, tradicija ne bude prekinuta. (medzlistuzla.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,