Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjetska premijera: U Tuzli će sutra biti predstavljeno veliko naučno otkriće

Preuzmite sliku

Prof. Dr Remo Ruffini, direktor Mreže Internacionalnog centra za relativističku astrofiziku (ICRANet) iz Pescare u Italiji i profesor Univerziteta u Rimu “La Sapienza”, u ponedjeljak 27.11.2017. godine u 12.00 sati u Amfiteatru A1 Rektorata Univerziteta u Tuzli, održat će predavanje naslovljeno (Zagonetka proboja gama-zračenja GRB 090510, GRB 130603B i GRB 170817A).

Proboji gama-zračenja (gamma-ray bursts ili GRB) nastaju eksplozijama kojim se oslobađa velika količina energije. Zabilježeni su u dalekim galaksijama i predstavljaju najsjajnije elektromagnetne događaje za koje se zna da postoje u univerzumu.

U okviru predavanja, Prof. Ruffini je u petak prvi puta prezentovao rad koji je prihvaćen u The Astrophysical Journal naslovljen “Early X-ray Flares in GRBs”, a se tiče analize faze ranih rendgenskih baklji u GRB naknadnom sjaju baklji (“flare-plateau-afterglow”) – FPA – koje su otkrivene nedavno od strane Swift-XRT rengenskog teleskopa.

Ovaj rezultat promijenit će fundamentalno naše četrdesetogodišnje razumijevanje proboja gama-zračenja, nakon skoro godinu dana provjeravanja svih podataka iznesenih u radu.

“Univerzitet u Tuzli i Prirodno-matematički fakultet su počastvovani da će ovakvo jedno otkriće svjetskog nivoa biti po prvi puta na svijetu prezentovano na našem Univerzitetu” – kazao je prof. Dr Vedad Pašić, Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta.

Poslije predavanja, u prisustvu Nj.E. Ambasadora Republike Italije, menadžmenta Univerziteta, studenata, te predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, bit će potpisan sporazum o suradnji između Univerziteta u Tuzli i ICRANet-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje