Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sutra počinju 4. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti u organizaciji BKC-a TK

Preuzmite sliku

Projekcijama filmova za učenike, za 25. oktobar najavljen je početak manifestacije 4. Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, što je nastavak manifestacije Dani BKC-a kojima Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježava 26 godina rada i 69 godina od osnivanja Radničkiog doma “Moša Pijade”.

Ta manifestacija počela je otvaranjem izložbe 12. Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

– Radi se o manifestaciji koju Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona četvrtu godinu jedini u Bosni i Hercegovini organizuje u tom obliku. Sadrži projekcije bh. filmova za školsku populaciju, tuzlansku premijeru dokumentarnog filma ‘Kvale’, te panel diskusij’ o značaju festivala u razvoju bh. turizma – navode iz BKC-a TK.

Program u cjelini za cilj ima promociju i očuvanje audio-vizuelnog naslijeđa Bosne i Hercegovine iz prošlog vijeka, te promociju audio-vizuelne umjetnosti u današnjem vremenu kao podstrek autorima u stvaranju novih sadržaja koji ostaju novim generacijama.

Programi u okviru te manifestacije počinju u srijedu, 25. oktobra projekcijama za učenike škola iz Tuzlanskog kantona. Za njih će u tri dana biti prikazani filmovi iz arhive bh. kinematografije poput filmova “Hanka”, “Magareće godine”, “Mačak pod šljemom”, “Konjuh planinom”, nagrađivani animirani filomovi bh. autora i dokumentarni filmovi nastali na širem području sjeveroistočne Bosne u periodu 1950. – 1971. godine.

Kako se ističe, zainteresiranost škola dokaz je da je ta manifestacija ispunila svrhu. Više od polovine ponuđenih projekcija rezervirano jeza osnovne i srednje škole iz Tuzle, nekoliko dana prije početka manifestacije. U saradnji sa Centrom za kulturu ‘Ahmed Muradbegović‘ iz Gradačca, neki od filmova iz bh. kinematografije bit će prikazani i učenicima iz tog grada.

Dokumentarni film “Kvale” (2023) o životu Nisveta Džanke bit će prikazan u okviru te manifestacije i u Tuzli, nakon premijere u Sarajevu. Film autora Bojana Filipovića, rađen u produkciji FIST Sarajevo, govori o životu bh. novinara kojeg većina građana Bosne i Hercegovine pamti kao autora i voditelja tv serijala “Pozitivna geografija”.

Produkcija FIST radila je i Džankinu ‘Pozitivnu geografiju’, a njihova namjera bila je da tim filmom od zaborava sačuva sjećanje na karizmatičnog novinara čija zanimljiva životna priča završava u Tuzli, gradu gdje je proveo jedan period života i preminuo 2012. godine. Dijelovi tog dokumentarnog filma snimani su i u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, gdje će film ‘Kvale’ biti prikazan u četvrtak 26. oktobra sa početkom u 18.30 sati. Ulaz na projekciju filma je slobodan.

Festivali kao turistički potencijal Bosne i Hercegovine bit će tema panel diskusije najavljene za 3. novembar, a organizirane u saradnji JU BKC TK, Turističke zajednice TK i Savremene umjetničke škole u Tuzli. Panel diskusija će okupiti učesnike iz oblasti turizma, kulture, filma, obrazovanja, medija i drugih oblasti bliskih temi. Oni će dati doprinos u određivanju smjernica i ideja da bi ujedinili kreativnu, audio-vizuelnu i kulturnu industriju i turizam u potencijalnim zajedničkim projektima.

Manifestaciju Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti JU BKC TK realizuje pod poktoviteljstvom Turističke zajednice TK-a i u partnerstvu za Filmskim centrom Sarajevo, Savremenom umjetničkom školom Tuzla i Centrom za kulturu ‘Ahmed Muradbegović’ iz Gradačca, saopćeno je iz JU BKC TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje