Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stanje u Studentskom centru u Tuzli zadovoljavajuće je u odnosu na ranije

studentski-domIN
Preuzmite sliku

Stanje u studentskim domovima u Sarajevu znatno je pogoršano. Male i neuslovne prostorije, nekvalitetna hrana i nehigijenski uslovi samo se neki od problema zbog kojih se žale studenti iz oba doma u Kantonu Sarajevo.

\"studentski-domIN\"Provjerili smo kakva je situacija u studentskim domovima u Tuzlanskom kantonu i da li navedeni problemi u Sarajevu utiču na stanje u našim studentskim domovima.

S ciljem pronalaženja najboljeg rješenja kako bi se prevazišlo teško stanje u studentskim domovima i poboljšao studentski standard u Federaciji BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja će nastojati da izdvaja veća finansijska sredstva za ove svrhe. Mnogi studentski domovi su ograničili broj studenata zbog nedostatka u budžetu, te su stoga tražili da vlade svih kantona odobre tačan broj studenata koji su u mogućnosti da finansiraju boravak.

Kada je u pitanju Studentski centar u Tuzli, situacija je zadovoljavajuća u odnosu na prethodne godine. Studenti su djelimično zadovoljni smještajem i hranom, kao i uprava ovog centra. Pojedini studenti se žale na higijenu u domovima, a razlog toga jeste nedostatak kadra u ovoj oblasti, koji nije u stanju da obavi na vrijeme sve obaveze.

\'\'Nije toliko loše. Ljudi imaju fobiju ili predrasude kada su u pitanju studentski domovi. Mnogi govore o tome kako je tu gužva i ne može se učiti. Da je sjajno nije sjajno, ali ni većina stanova u kojima žive studenti nije prihvatljiva za život\'\’, rekao je Amir Hasić, student Rehabilitacijsko-edukacijskog fakulteta UNTZ.

Ministarstvo obrazovanja TK i Studentski centar u Tuzli imaju uspješnu saradnju. Finansijska sredstva koja izdvajaju su više nego dovoljna.

\'\'Izdvojili su značajna finansijska sredstva gdje smo imali priliku u svim domovima zamjeniti dušeke, krevete, podne obloge, a trenutno smo završili u paviljonu tri čajne kuhinje koje su zaista prelijepe\'\’, rekla je Hanifa Kantić, upravnica Studentskog centra u Tuzli.

Ono što je neophodno obnoviti je stolarija u svim studentskim domovima, kao i plakari, a s obzirom da su vršili sanaciju kupatila prije pet godina, potrebno ih je rekonstruisati. U narednom periodu planiraju ispuniti i ove obaveze, koje će svim studentima poboljšati život tokom studija u Tuzli.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: