Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Spektakl u najavi: Helem Nejse dolaze u Tuzlu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularna grupa Helem Nejse uskoro kreće na turneju po BiH i Hrvatskoj, gdje će pomovisati svoj novi album “Pola čovjek, pola jedan”. Između ostalog, grupa će nastupiti u subotu, 13. aprila 2019. godine u Klubu Palma u Tuzli. 

Helem Nejse nastao je prije pet godina, čine ga Stihomir Klepić, Čika Gagara i Toshi Domaćin. Iza njih je uspješan debitantski album “Go u gostima” koji se uvukao u svakodnevni govor i kulturu mladih u BiH, te novi album ”Pola čovjek, pola jedan”.

Predstavljajući ovaj konglomerat, Klepić za Tuzlanski.ba govori kako im je era poslovanja jako široka, a sve je krenulo od radijskih emisija.

– Nastali smo kao ekipa okupljena oko radijske emisije, a sada iza sebe imamo preko pet sezona, oko 160 epizoda. Iz toga je nastala pozorišna predstava “Sarajevski dani terorizma”, a iz te predstave i radijskih emisija je nastao bend koji iza sebe sad već ima dva studijska albuma – govori Klepić.

 • Iako ih mnogi uspoređuju s novim Nadrealistima, Klepić objašnjava kako su oni zapravo “prijeratni nadrealisti” te dodaje kako je njihova filozofija i vizija samo rad.

  – Trudimo se biti zdravog razuma, razmišljati svojom glavom i što je najbitnije radimo, nikad nismo zadovoljni sobom. Težimo tome da radimo više i bolje, te samim tim, mijenjajući sebe na bolje, mijenjamo i društvo oko sebe. To je naša filozofija i vizija rada – objašnjava sarajevski reper.

  Novi album, koji će publika u Tuzli čuti 13. aprila, već ranije najavljen singlovima kao “Kabadahija”, cjelina je od 14 pjesama. Odlika mu je raznolikost žanrova, od njihovog bazičnog hip hopa, preko trapa i funka, do hitoidnih pop melodija koje koketiraju s elektronskom muzikom.

  – Za razliku od prošlog albuma mnogo više eksperimentiramo s muzičkim pravcima, ima tu svega, truba, narodnjaka, Balkana. Tekstovi su i dalje iskreni, možda malo zreliji. I dalje pjevamo o ljubavi, socijalno angažiranim temama, bavimo se pojedincima, odnosno kroz njihove priče pričamo svoje – predstavlja Klepić.

  Album je sniman u Helem Nejse studiju, a produkcijsku palicu preuzeli su etablirani regionalni muzičari, kantautor Marko Louis, Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv i Mak Kulenović. Također, na albumu su svoj pečat ostavili Mario Ševarac, Dino Šukalo, Edvin Hadžić, Mirza Sijerčić, Vladimir Jovanović i mnogi drugi.

  Ozbiljnost i predanost radu najviše se osjeti i u nastupima prepunim energije i šarma, koji su, kako ističe sarajevski reper, uvježbani do posljednje sekunde a veliku pažnju ekipa pridaje i promociji svog rada.

  – Naši nastupi su energični, ali iza toga stoji mnogo rada. Brinemo se o svakoj sekundi svoga nastupa, razmišljamo o tome, pričamo i onda smo dobro uštimani i bez greške. Marketing nam je jako bitan. U našoj ekipi uz muzičare, radijske voditelje, ima i pozorišnih ljudi, filmaša, te sve svoje mogućnosti i kapacitete ulažemo u promociju – govori muzičar i kao primjer tomu ističe video kojim bend najavljuje svoju posljednju turneju reproduciranjem scene iz kultnog filma “Kum”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,