Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Solana Tuzla pustila u rad moderno postrojenje za pakovanje soli

solana tuzla
Preuzmite sliku

Nova postrojenja u tuzlanskoj fabrici soli važna etapa u gradnji nove solane

solana tuzlaModerno postrojenje za pakiranje, koje je pušteno u rad u tuzlanskoj Solani, jedan je od najvažnijih poteza na ispunjavanju uvjeta koje propisuje EU, kao i preduvjet za nove investicije – rekla je za agenciju Fena rukovoditeljica Sektora upravljanja kvalitetom u ovoj fabrici Amira Brkić.

Investicija je vrijedna više od 5,5 miliona KM i osigurana je uglavnom vlastitim sredstvima, a jednim dijelom uz pomoć banaka.

Brkić navodi da ovo moderno postrojenje, koje je svečano pušteno u rad 20. septembra, značajno povećava kapacitet kilogramskog pakovanja za domaćinstva, a robotizirani stroj značajno humanizira rad radnika.

Uz to novi strojevi u potpunosti otklanjaju mogućnost onečišćenja.

Robotizirana mašina je jedna od tehnološki najnaprednijih na svjetskom tržištu i namjenski priozvedena za pakovanje soli, a s aspekta kvaliteta upotpunjava zahtjeve naših kupaca za kvalitetom – pojasnila je Brkić.

Kaže da je staro postrojenje, koje je služilo posljednjih 40 godina, od sada muzejski eksponat.

Također, dodala je, nova postrojenja su važna etapa u projektu gradnje nove solane, čija je realizacija u toku. Industrijska proizvodnja soli počela je u Tuzli prije 128 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: