Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sjećanje na genocid: Majke Srebrenice se okupile u Tuzli

Preuzmite sliku

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, narušenog je zdravlja, ali ne odustaje od borbe za istinu i pravdu o genocidu koji je u julu 1995. godine počinjen u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnje okupljanje žena i majki Srebrenice morala je doći, iako jedva stoji na nogama.

“Živim za dan kada ću pronaći kosti svog sina Nine i kada će on imati svoj mezar”, kaže Ćatić, koja ističe kako u Srebrenici još uvijek viđa osobe koje su učestovale u genocidu nad Bošnjacima.

Njen sin Nihad Nino Ćatić poslao je posljednji izvještaj prije okupacije Srebrenice 11. jula 1995. godine. Uzaludna su njena 25-godišnja traganja za njegovim posmrtnim ostacima, a kako vrijeme prolazi sve je manje nade da će ga za života uspjeti dostojanstveno ukopati.

Među majkama Srebrenice danas je bila i Behija Hukić, koja živi u Njemačkoj, a kojoj je ubijeno 60-ak bližnjih članova porodice.

“Neke smo pronašli, neke još tražimo. Koristim svaku priliku da dođem u Srebrenicu, da obnovimo imovinu koju imamo tamo. Jednostavno, srce nas vuče u Srebrenicu”, kaže Behija Hukić.

Iz Zvornika 1992. godine otišla je i Rabija Hamidović, koja živi u Švedskoj.

“Pišem poeziju i prozu, ratne pjesme o Zvorniku, Srebrenici, Podrinju… Borim se da istinu o našem stradanju saznaju stanovnici Švedske, ali i država Evropske unije“, kaže ona.

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice okončano je učenjem Fatihe na Trgu slobode u Tuzli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje