Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sigurnost saobraćaja u općini Tuzla ugrožena?

radarska-kontrola-
Preuzmite sliku

Broj saobraćajnih nezgoda na području našeg kantona je smanjen.

radarska-kontrola-

Međutim, sigurnost u saobraćaju na ulicama općine Tuzla nije na zadovoljavajućem nivou, kako zbog rekonstrukcije mnogih dionica, tako i zbog neopreznih vozača. Stoga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u posljednje vrijeme vrše pojačanu kontrolu s ciljem da spriječi katastrofalne posljedice po vozače ali i pješake.

U prvih deset mjeseci 2012. godine na području TK zabilježen je dosta manji broj saobraćajnih nezgoda za oko 29 posto u odnosu na prethodni period. Nažalost, u dvije teške saobraćajne nesereće, koje su se dogodile u Tuzlanskom kantonu, osam osoba je smrtno stradalo.

”Tome sigurno doprinosi veliko opterećenje saobraćajnica kako na području TK, tako i na području općine Tuzla, obzirom da je i najveći broj stradalih na području ove općine. Imali smo dvije saobraćajne nesereće u kojima su stradale po četiri osobe’‘, rekao je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Kada su u pitanju pješaci u saobraćaju, u ovoj godini evidentiran je smanjen broj smrtno stradalih pješaka, kao i manji broj sa lakšim i težim tjelesnim povredama. No, zbog bržeg tempa života, ali i problema sa kojima se bosanskohercegovački građani svakodnevno susreću, opasnost je prisutna, tako da svi učesnici u saobraćaju moraju biti veoma oprezni. S druge strane, upotreba zimske opreme od 15. novembra je obavezna, bez obzira na vremenske uslove.

”Iz jednostavnog razloga kako bi u situaciji kada su u jutarnjim satima temperature manje, dolazi do poledice na određenim dijelovima kolovoza, da bi bili spremni reagovati u takvim situacijama, a samim time i sačuvali svoje živote i žitove svih drugih učesnika u saobraćaju”, dodao je Šarić.

MUP TK na početku svake školske godine organizuje akciju s ciljem upoznavanja najmlađih, kako da se ponašaju od kuće do škole. Svaki dan na raskrsnicama koje su frekventnije, u periodu kada počinje i kada se završava nastava u školama, pojačano je prisustvo policijskih službenika, kako bi obezbijedili sigurnost i u saobraćaju.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: