Četvrtak, 15. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Selected works: U galeriji TOLDart upriličena samostalna izložba fotografija Maria Ilića (FOTO)

Preuzmite sliku

Večeras je u galeriji TOLDart u Tuzli, upriličena samostalna izložba fotografija Maria Ilića pod nazivom “Selected works”.

Mladi bh. fotograf i snimatelj sa bečkom adresom inače rođen u Tuzli Mario Ilić na izložbi je predstavio 10 odabranih modnih fotografija nastalih u protekle 3 godine.

“Fotografije koje sam večeras predstavio u Tuzli uglavnom su modne fotografije, jer to je ono što mi u posljednje vrijeme daje veliku inspiraciju i iznova me privlači. Tako da sam već sad siguran da je modna fotografija pravac kojim želim da idem u budućnosti. Fotografije su nastale uglavnom u Beču, a radio sam ih s mojim kolegama na akademiji sa modne klase” – kazao je autor izložbe “Selected works” Mario Ilić za Tuzlanski.ba.

Iako je relativno mlad Mario Ilić do sada je aktivno sarađivao sa bh. hip-hop muzičarem Adnanom Hamidovićem “Frenkijem” te ostalom FM Jam ekipom. Sarađivao je i sa popularnim pjevačem sevdalinki Božom Vrećom, a učestvovao je i na Omladinskom Film Festivalu Sarajevo.

Mario je trenutno posvećen okončanju studija u Austriji na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beču. O Mariju se priča već nekoliko godina, a posljednjih nekoliko mjeseci još više. Prije četiri godine imao je i titulu najmlađeg regionalnog filmskog snimatelja.

Čast da otvori izložbu u galeriji TOLDart autora Maria Ilića imao je Faruk Ibrahimović inače majstor fotografije.

“Mario nam je poznat od ranije. Bio je učesnik dvije foto radionice Doma mladih u Tuzli i učestvovao je na dvije kolektivne izložbe polaznika foto radionice. Na tim izložbama već se bio iskazao sa prefinjenim osjećajem za snimanjem detalja i portreta.  Bilo je to prije osam godina. Kada mi je rekao da želi studirati u Beču i pokazao radove koje je dostavio prilikom upisa bile su to već naznake ozbiljnog pristupa temama i njihovim razradama. Sada je fakultet u Beču dodatno izbrusio ovaj dijamant i trebamo biti ponosni na Maria Ilića i njegove radove” – kazao je prilikom otvaranja izložbe Faruk Ibrahimović, poznati tuzlanski fotograf.

Autor izložbe “Selected works” Mario Ilić u svom obraćanju zahvalio se galeriji TOLDart i  Jasenku Đorđeviću na ustupljenom prostoru za postavku izložbe fotografija, svojoj porodici na podršci koju ima sve ove godine kao i svima koji su večeras došli da pogledaju njegove radove. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje