Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radončić na sastanku sa Jasminom Imamovićem: U narednih 15 dana rješenje migrantske krize u Tuzli

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina se kao i Grad Tuzla već dvije godine suočavaju sa problemom migrantske krize. Kako bi konačno došlo do rješenja problema sa kojim se Tuzla bori poduzetni su konkretni koraci

Državni Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić boravio je u Tuzli na sastanku sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem. Dogovoreno je da će grad Tuzla iz svog budžeta, oko 120 hiljada KM izdvojiti za kadrovsko jačanje granične policije Bosne i Hercegovine i nabavku nedostajuće opreme za ovu agenciju.

Prema riječima gradonačelnika Imamovića, interes građana Tuzle je najbitniji, a ovaj sastanak je dokaza da postoji plan odbrane prava građana BiH od prevelikog broja ilegalnih prelazaka državne granice kazao je gradonačelnik.

“Ministra sam obavijestio o tome da je Gradsko vijeće na moj prijedlog utvrdilo zaključak da se odvoji 0,2 % budžeta (120 hiljada KM), a što ćemo realizirati u rebalansu da se pomogne državi našoj da ima graničnu službu i to predlažem da uradi federalni budžet i svi kantonalni budžeti. Također, obavijestio sam ministra da nema stalnih objekata i objekata u velikim centrima”, kazao je Imamović.

Prema riječima Fahrudina Radončića, državnog Ministra sigurnosti, Bosna i Hercegovina neće biti plato za ilegalne migrante koji u sve većoj mjeri dolaze u našu zemlju.

Također, kako je istakao, veliki je protivnik izgradnje novih migrantskih centara u bilo kojem dijelu zemlje. Za sada, kako je kazao Radončić, granice BiH će se zatvarati u skladu sa kapacitetima jer je i dalje najveći problem nedostatak graničnih policajaca.

“Bosni i Hercegovini nedostaje 1200 graničnih policajaca. Ja ću ići u Beograd, i jedna od osnovnih tema razgovora biti će da Srbija jače zatvori svoje granice. Ako Srbija jako zatvori svoje granice, a ja očekujem da hoće, time će i pritisak na bosanskohercegovačku granicu sa istočne strane biti slabiji. Radi se o problemu gdje je država ‘spavala’ 3 ili 4 godine, i radi se o problemu koji će trajati nekoliko godina, odnosno nekoliko decenija. Mi za dva mjeseca, misleći na sebe i Ministarstvo sigurnosti probleme ne možemo preko noći riješiti, nemamo ‘čarobni štapić’, ali ono na šta sigurno možete računati jeste da entuzijazma i energičnost nisu ono što će mi nedostajati”, poručio je Fahrudin Radončić te dodao kako očekuje da će rezultati današnjeg sastanka biti, te da će u relativno kratkom vremenu, za 10 do 15 dana, problem ilegalnih migranata u Tuzli biti riješen. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje