Srijeda, 24. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Promocija reprint izdanja knjige “Trzaji” autora Silvija Strahimira Kranjčevića iz 1902. godine.

Preuzmite sliku

U Međunarodnoj galeriji protreta Tuzla, 17. 02. 2015. godine u 12.00 sati bit će održana promocija knjige pod nazivom ”Trzaji”. Riječ je o reprint izdanju knjige autora Silvija Strahimira Kranjčevića iz 1902. godine.

U Kranjčevićevim pjesmama osjećajnost dominira nad misaonom stranom. Za njegovu poeziju je rečeno da je „lirika grča, trzaja i plača“.

Tim povodom, u okviru promocije djela poznatog književnika, prisutnima će se obratiti književnik Mile Stojić, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović, direktor NUB “Derviš Sušić ” Tuzla i gradonačelnik Jasmin Imamović.

Silvije Strahimire Kranjčević rođen je u Senju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Po nagovoru oca pošao je u Rim da uči vjersku školu, ali je u kolegijumu u Rimu ostao svega osam mjeseci, jer nije imao volje za svećenički poziv.

U Zagrebu je stekao učiteljske kvalifikacije, zatim je službovao kao učitelj u Mostaru, Livnu, Bijeljini i Sarajevu. U Sarajevu je uređivao književni list. Umro je u Sarajevu 1908. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,