Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prof. dr. Nermin Salkić napustio UKC Tuzla i odselio u Njemačku

Preuzmite sliku

Iz Bosne i Hercegovine, trbuhom za kruhom, proteklih godina otišao je veliki broj ljekara, stomatologa, specijalista, medicinskih sestara, tehničara i njegovatelja, a taj trend i dalje je aktuelan.

I dok jedni odlaze zbog boljih ekonomskih prilika i veće zarade drugi se ipak na takav životni korak odluče iz nekih drugih razloga što sasvim sigurno predstavlja veliki gubitak za našu zajednicu.

Tako je nedavno Univerzitetsko klinički centar Tuzla nedavno napustio prof. dr. med. sc. Nermin Salkić, gastroenterohepatolog koji će svolju karijari nastaviti izvan granica BiH odnosno u Njemačkoj, saznaje Tuzlanski.ba.

Prof. dr. Salkić bio je predsjednik Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine što dovoljno govori o kakvom je stručnjaku riječ.

 • Prof. Salkić je specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterohepatologije, a istovremeno je bio i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

  U svojoj karijeri, pored unapređenja i uvođenja novih i inovativnih procedura i pristupa iz oblasti gastroenterologije, hepatologije, ultrazvuka i endoskopije, promocije korištenja novih metoda edukacije ljekara svih profila, ima i impresivnu bibliografiju koja uključuje dvije autorske knjige, koautorstvo na četiri druge knjige, te preko 60 naučnih radova objavljenih u prestižnim medicinskim časopisima širom svijeta.

  Nermin Salkić je rođen 10. juna 1976. godine u Tuzli. Osnovnu školu i Gimnaziju „Meša Selimović“ je završio u Tuzli. Medicinski fakultet u Tuzli, sa prosječnom ocjenom 8,89, završava prvi po redu u generaciji u julu 2002. godine. Pripravnički staž u trajanju od godinu dana obavlja u JZU UKC Tuzla i DZ Tuzla. Dobitnik je Srebrene plakete Univerziteta u Tuzli za postignute uspjehe u toku studija.

  Postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Tuzli, započinje 2003. godine i polaže sve ispite sa prosječnom ocjenom 9,3. Nakon položenog Državnog ispita zapošljava se u julu 2003. godine na Gastroenterološkom odjelu Interne klinike JZU UKC Tuzla u svojstvu ljekara sekundarca, a specijalizaciju iz oblasti Interne medicine započinje u februaru 2005. godine.

  Na Gastroenterološkom odjelu započinje edukaciju iz bazične gastroenterologije, te ultrazvuka i dijagnostičke endoskopije. Uspješno je u martu 2009. godine položio specijalistički ispit iz interne medicine, stekavši time zvanje specijaliste interne medicine.

  U aprilu 2003. godine završava Postdiplomsku školu ultrazvučne dijagnostike abdomena i bubrega u trajanju od 4 sedmice. U julu 2004. godine u Salzburgu, Austrija, pohađa jednosedmični seminar iz oblasti interne medicine, organiziran od strane Austrijsko – američke fondacije. U aprilu 2008. završio je u Bad Homburgu, Njemačka napredni kurs iz kliničke nutricije. U decembru 2012. godine boravio je na usavršavanju u AKH Wien, Austija iz oblasti transplantacije jetre, te napredne digestivne endoskopije i endoskopskog ultrazvuka.

  U aprilu 2006. godine uspješno je na Medicinskom fakultetu Tuzla odbranio magistarski rad pod nazivom „Intrafamilijarna transmisija hepatitisa B“. U oktobru 2008. godine uspješno je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „Neinvazivni markeri fibroze i ciroze jetre u hroničnom hepatitisu B“.

  Autor je i koautor je preko 50 naučnih radova, od kojih je većina njih objavljenih u visoko rangiranim Current Contents svjetskim časopisima. Učesnik je i pozvani predavač više stručnih sastanaka, workshop-ova i kongresa iz oblasti gastroenterologije i digestivne endoskopije.

  U toku 2007. godine primljen je u status stalnog recenzenta (reviewer) za najjači svjetski časopis iz oblasti endoskopije „Gastrointestinal Endoscopy“. Intenzivno se bavi primjenjenim biostatističkim metodama u medicinskim istraživanjima, te je učestvovao kao konsultant u izradi više od stotinu magistarskih radova i doktorskih disertacija.

  Član je i Američkog društva za gastrointestinalnu endoskopiju i Američkog kolegija gastroenterologa, te Evropske Crohn i kolitis organizacije.

  Dobitnik je nagrade Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) za najbolje naučne radove na V Kongresu HGD-a u aprilu 2009. godine. Takođe je dobitnik II nagrade JZU UKC Tuzla za naučnoistraživački rad u 2008. godini, te I nagrade za 2009. godinu.

  Od 2010. Godine izabran je u zvanje docenta na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli, a od 2014. godine u zvanje vanrednog profesora na istoj katedri. Godine 2014. priznat mu je status subspecijaliste gastroenterohepatologije.

  Stručni i naučni interesi prof. Salkića su bolesti jetre, primarno fibroza i virusni hepatitis, transplantacija jetre i dijagnostika i tretman fokalnih promjena jetre, te potom inflamatorne bolesti crijeva i napredna digestivna endoskopija uključujući endoskopski ultrazvuk i endoskopiju video kapsulom.

  Bio je zaposlen kao specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog u Odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla, na mjestu Koordinatora za transplantaciju jetre, a obnašao je i funkciju v.d. načelnika Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla.

  Također, član je Federalnog Povjerenstva FZZOR za tretman hroničnih virusnih hepatitisa i inflamatornih bolesti crijeva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje