Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo legendarni košarkaš i trener tuzlanske Sloboda Dite, Željan Pilavdžić

Preuzmite sliku

Legendarni košarkaš i trener tuzlanske Sloboda Dite, Željan Pilavdžić preminuo je u Tuzli u 67. godini života nakon što je posljednjih nekoliko godina vodio najtežu životnu bitku sa bolešću.

 • Pilavdžić je dugo godina igrao za tuzlansku Slobodu, čiji je bio kapetan. S njime kao trenerom Sloboda Dita osvojila je svoje zadnje trofeje u neovisnoj BiH.

  Triput su osvojili tri naslove BiH i četiri Kupa BiH. Pilavdžić je također prije rata trenirao Brčko, Student, zvornički Drinu i banjolučki Borac. Bio je trener bosanskohercegovačke reprezentacije za Mediteranske igre. Također, bio u igri za selektora bosanskohercegovačke košarkaške reprezentacije.

 • Željan Pilavdžić je 2017. godine bio podvrgnut operativnim zahvatima na UKC Tuzla. Nažalost, ipak opaka bolest pet godina kasnije udaljila ga je od najbližih i najdražih.

  Osim košarke Pilavdžić je bio veliki zaljubljenik i u snooker koji je često igrao u čemu je također bio odličan. Njegovi školski prijatelji iz Matematičke gimnazije kažu kako je brojne zadatke i matematičke probleme rješavao svojom inteligencijom.

 • Ukratko, Željan Pilavdžić, legenda grada, jedan je od onih Tuzlaka koga smo prepoznavali na ulici i rado ga pozdravaljali.

  Ispraćaj će se obaviti u četvrtak, 5. januara 2023 od 12 i 30 do 13 i 30 ispred Komemorativnog centra Tuzla. Ukop je na Gradskom groblju Trnovac. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje