Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Povodom ‘Burn Evolution Festivala’ na Ilinčici za Tuzlanski.ba govorio Nedim Habibić

Preuzmite sliku

Poznato izletište Ilinčica koja spada u prirodnu baštinu ruralnog dijela grada i smještena je dva kilometra južno od središta Tuzle biće mjesto nezaboravne zabave u prirodi koja će trajati do ranih jutarnjih sati.

Naime, u organizaciji Epic Events-a iz Tuzle u pripremi je ‘Burn Evolution Festival‘ za koji već sada vlada veliko interesovanje, a koji će biti održan 13. jula.

Pored dobrog provoda, cilj održavanja ove manifestacije jeste kulturno oživljavanje našeg prirodnog dragulja. Ilinčica je jedna od rijetkih lokacija u Tuzli, koja je bogata prirodom a nije pala pod uticaj čovjeka. Uz vrhunske regionalne i svjetske izvođače, kao i nesvakidašnji audio vizuelni doživljaj, a posebnu čar ovoj manifetaciji dat će prirodna idila koju pruža ova lokacija na periferiji grada Tuzle, poručili su organizatori.

Ovim povodom razgovarali smo sa Nedimom Habibićem jednim od DJ-eva koji će svirati na ‘Burn Evolution Festivalu’, a kako je u razgovru za Tuzlanski.ba kazao svi koji budu došli na zabavu pod otvorenim nebom u prirodnom okruženju mogu očekivati nezaboravan i vrhunski provod uz zvuke elektornske muzike.

 • – Nedime dugo vremena živiš i radiš u Francuskoj. Predstavi nam se ukratko i kaži nam kakva je tamo elektronska scena?

  ‘Tačno, dugo godina živim i radim u Francuskoj tačnije u gradu Besançon. Otišao sam iz Tuzle nažalost davne 1993. godine tada sam imao svega 18 godina tada sam doduše bio u hip-hop karijeri. Francuska je nekako najsličnija našoj bivšoj Jugoslaviji i zbog toga sam se ovdje veoma brzo adaptirao i snašao. Kada je u pitanju elektronska scena u Francuskoj to je mogu slobodno da kažem komplikovano kao što je i sama zemlja komplikovana ali i građani koji u njoj žive. Vlada veliki šovinizam ovdje pa čak ima i rasizma. Lično sam imao velikih problema i teško je bilo postići ono što sam ja postigao jer sam na kraju uspio otvoriti i vlastiti techno klub u kojem sam proveo osam godina’ kazao je Habibić na početku našeg razgovora.

  – Publika u Tuzli bila je u prilici da te vidi na djelu odnosno čuje prvi puta prošle godine kada si nastupio u Caffe baru Sloboda. Također, početkom ove godine svirao si i u klubu Palma da li su na neki način upravo ti nastupi bili i uvod za nastup na ‘Burn Evolution Festivalu’ 13 jula?

  ‘Tako je. Publika u Tuzli je napokon imala priliku da me čuje prošle godine zahvaljujući ‘Caffe baru Sloboda’ gdje su mi dozvolili da nastupim bez ikakvih dodatnih pitanja. Imali su potpuno povjerenje u mene. Bilo je odlično. Iako imati pet sati svirke na mjestu gdje prvi put nastupaš nije bilo baš jednostavno ali odlično je sve prošlo, na kraju je bila odlična zabava. Također, veoma dobar i zapažen nastup sam imao i u Domu mladih u Tuzli na Paula Cazenave eventu u februaru ove godine gdje je publika veoma pozitivno odreagovala i nakon nastupa su mi mnogi prišli i kazali da je bilo unikatno jer 80 posto zvukova koje ja puštam čuli su tu noć prvi puta. To zapravo i jeste taj moj stil. Zahvaljujući upravo tom nastupu dobio sam residency za sve buduće nastupe od Evolutiona’ – pojašnjava nam Nedim Habibić koji u nastavku razgovora otkriva šta konkretno od njega možemo da očekujemo na predstojećem Festivalu na Ilinčici?

 • ‘Kada je u pitanju moj nastup publika može da očekuje neočekivano, jer ni sam nekada ne znam šta ću tačno svirati. Uvijek sam u nekoj da tako kažem misiji improvizacije, a i sam moj izbor trackova je unikatan što znači da je uvijek prilagođen publici i događaju. Ono zbog čega se moj zvuk razlikuje od nekih drugih je zbog basa jer to i najvažnije. Zapravo, 50 posto moje muzike je upravo bas, ostalo su srednji zvukovi, melodije itd… Sve je s ciljem da dobijem taj neki groove za vrijeme nastupa jer bez toga ne mogu miksati, a ako ne mogu da miksam onda ne mogu ni da igram što je vrlo važno po mom mišljenju za jednog DJ-a zbog publike i same atmosfere na zabavi. Zahvaljujući najnovijem modelu miksete napokon sam uspio da nakon 20 godina dobijem taj zvuk koji sam imao u glavi sve te godine. To je zvuk koji naprosto izađe i udari vas direktno ‘u srce, nogu, koljeno itd’ jednostavno tjera te da igraš’ – kaže naš sagovornik koji ujedno poziva i sve ljubitelje elektornske muzike u Tuzli ali i šire da 13. jula posjete Ilinčicu i prisustvuju prvom ‘Burn Evolution Festivalu’ u Tuzli.

  ‘Svi su dobrodošli. Obećavamo vrhunsku organizaciju i nezaboravan party na zaista jedinstvenoj lokaciji. Otvoreno nebo, priroda, zelenilo, unikatni elektronski zvukovi, ples i igra sigurno su garancija odličnog provoda. Nadamo se i lijepom vremenu. Svi zainteresovani dodatne informacije mogu potražiti preko Facebook stranice Epic Events Tuzla‘ ili zapratite Event na ‘

  Osim Nedima Habibića na ‘Burn Evolution Festivalu’ nastupit će još i ‘TKNO‘ inače umjetnik, producent, DJ, i vlasnik izdavačke kuće Tauten. Njegove trake su puštane i podržane od strane nekih od vodećih DJ imena u svijetu: Carl Cox Richie Hawtin, OXIA, John 00 Fleming, Nick Warren. On se pojavljuje na sljedećim label-ima: Tauten, Yin Yang, Selected, Funk `N Deep, Italo Business, IAMT, Datacode, Family Grooves.

 • Za odličnu atmosferu biti će zadužen i Miloš Vujović koji svoju DJ karijeru započinje krajem 2002. godine, kada upoznaje pravu elektronsku underground muziku. Favorizujući rad na gramofonima kao svojstvenu kulturu DJ-inga, aktivno nabavlja ploče da bi se kroz njegove setove promovisao pretežno techno i tech house. Pored zapaženih setova na Exit Festivalu, radio je sa mnogim stranim imenima kao što su Cristian Varela Luigi Madonna, Mladen Tomić, Jay Lumen, Markantonio, Sam Paganini… kao i sa svim velikanima domaće scene. Njegova prva traka sa kolegom TKNO je izašla na Tauten izdavačkoj kući ove godine.

 • Također, publici će se predstaviti i Davor Pavelić poznatiji kao Worda je DJ koji već 13 godina nastupa po klubovima širom BiH i regije i daje svoj doprinos u održavanju elektronske muzike “živom”.
  Pavelić je imao samo 17 godina kada je počeo nastupati po klubovima. Počelo je slušanjem na kasetama, a nedugo zatim ploče i CD-ovi. Najprije je svirao za društvo, a onda je debitovao u kultnom sarajevskom klubu Kuk na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Sada iza sebe ima veliki broj nastupa i remixa.

 • Prvi sati pod otvorenim nebom festivala na Ilinčici rezervisani su za B2B dvojac. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje