Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji pozdrav Balaševiću iz Tuzle: Plovi morima nebeskim, mornaru Panonski

Preuzmite sliku

Uz fotografiju preminulog Đorđa Balaševića, zapaljene svijeće i cvijeće građani Tuzle na Trgu slobode uputili su posljednji pozdrav muzičaru, pjesniku, piscu, umjetniku, čovjeku koji je svojim stihovima i pjesmama obilježio živote brojnih generacija sa ovih prostora.

Počast preminulom kantautoru Panonskom mornaru odale su razne generacije koje su uz aplauz pjevale neke od njegovih čuvenih hitova.

Plovi morima nebeskim, mornaru Panonski” – pisalo je na jednoj od oproštajnih poruka na Trgu slobode uz svijeće u obliku srca i plišanu igračku koju je Balašević godinama dobijao od svoje vjerne publike na koncertima širom regiona.

Vijest o smrti Đorđa Balaševića potresla je cijelu regiju. Ljudi se širom regiona opraštaju od njega onako kako je i živio – uz pjesmu. Još sinoć su tokom noći u brojnim gradovima održana okupljanja, a danas im se u popodnevnim satima pridružila i Tuzla.

Balašević je u Tuzli nasupio posljednji put 2017. godine kada je stadion Tušanj bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

U teškim vremenima usudio se da govori protiv nepravde i bio je jedan od rijetkih. Neki su ga i kritikovali zbog postupaka, drugi su to isticali kao hrabar čin, ali su se i jedni i drugi generacijama poistovjećivali sa njegovim stihovima. (Foto: Blicko junior | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,