Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Posljednji ispraćaj Muhameda Mujkanovića u utorak u Tuzli (VIDEO)

Legenda bh. sevdaha, Tuzlak Muhamed Mujkanović, nakon teškog moždanog udara preminuo je sinoć (petak, 9. januar) u 21:30 sati na UKC Tuzla u 74. godini života, potvrđeno je za Tuzlanski.ba iz Službe za odnose s javnošću UKC-a.

 • mujke-mezar
 • Komemoracija povodom smrti  Muhameda Mujkanovića biće održana u utorak 13. januara 2015. godine sa početkom u 11:00 sati u Bosanskom kulturnom centru, Tuzla.

  Posljednji ispraćaj biće upriličen isti dan u 12:30 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

  Muhamed Mujkanović rođen 1941. godine muzikom se bavio od 1960. godine. Očuvao je od zaborava mnoge bosanske sevdalinke. Pripada generaciji bosanskohercegovačkih izvođača sevdalinki po kojima je BiH prepoznatljiva u svijetu. Snimio je oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike, 30 singlica, 20 video kaseta, 30 audio kaseta, a autor je i 40 vlastitih kompozicija. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja.

 • igor2
 • Rahmetli sin Igor (desno)

  Muhameda je u životu pogodila velika tragedija, izgubivši dva sina Igora i Damira. Sin Damir bio je profesor u Elektrotehničkoj školi u Tuzli tragično je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Sedam mjeseci poslije, preminuo je njegov brat Igor. Mujkanovićev sin Igor bio je rukometaš tuzlanske Sloboda Solane i diplomirani inženjer Mašinstva, preminuo je 2006. godine, u 24. godini života. Preminuo je tokom kondicijskog treninga. Prijatelji i rodbina kažu da je Igor umro od prevelike tuge za bratom, jer ga je bratova smrt vrlo potresla.

  Zaslugom pjevača Arifa Ahmetaševića koji je također pretrpio obiteljsku tragediju, Mujkanović poslije velike obiteljske tragedije nije prestao s pjevanjem.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje