Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodici Bokan zlatna medalja za kvalitet meda na sajmu u Tuzli

Preuzmite sliku

Marko Bokan iz Drvara dobitnik je Zlatne medalje za kvalitet meda na Međunarodnom sajmu meda u Tuzli.

Marko Bokan, profesor sporta i fizičkog vaspitanja u Drvaru, u slobodno vrijeme se bavi pčelarstvom, što mu donosi brojna priznanja.

“Za pčelarstvo sam se zainteresovao slušajući priče o pčelama i prije tri godine kupio tri društva. Moj pčelinjak trenutno broji 28 društava”, rekao je Srni Bokan, navodeći da mu u ovom poslu pomažu supruga i sinovi.

Svoje pčele početkom juna Bokan odvozi u selo Bunčevac na oko dvadesetak kilometara od Drvara, navodeći da je to idealan teren koji se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine i okružuju ga planine Klekovača, Lunjevača, Šator i Crni vrh.

“To područje je veoma bogato raznovrsnim medonosnim i ljekovitim biljkama. Podučje je slabo naseljeno, nema zagađivača sredine i zato je izuzetno pogodno za biljni svijet i što rezultira vrhunskim kvalitetom meda”, naveo je Bokan.

On je dodao da planira da u narednom periodu poveća broj pčelinjih društava, navodeći da mu nagrade i priznanja daju snagu i motivaciju da što više vremena provodi u pčelinjaku.

“Svaka nagrada i priznanje su dokaz da se rad i trud isplate i uvijek cijene. Moja ljubav prema pčelarenju je čist dokaz da je sve moguće”, rekao je Bokan i dodao da je i prošle godine u Tuzli osvojio zlatnu medalju za kvalitet meda.

U okviru ovogodišnjeg sajma u Tuzli održana je Međunarodna tehnološka senzorska analiza meda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje