Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pored Džeke, počast žrtvama Kapije odali Jusuf Nurkić, FK Sarajevo i FK Željezničar

Preuzmite sliku

Na današnji dan prije 25 godina počinjen je jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Od granate ispaljene s planine Ozren, na Kapiji u Tuzli ugašen je 71 mladi život i više od 200 osoba je ranjeno.

Počast stradaloj mladosti Tuzle, danas su osim kapitena bh. reprezentacije Edina Džeke, o čijem gestu smo danas pisali, počast odali i fudbalski klubovi, Sarajevo i Željezničar, te jedan od najboljih bh. košarkaša i član Portlanda, Jusuf Nurkić.

Svi se s tugom sjećamo tog dana 1995. godine kada je u 20 sati i 55 minuta, u centru Tuzle na Kapiji od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, prekinut 71 mladi život. Samo nekoliko žrtava bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva Sandro Kalesić – imao dvije i pol godine.

“Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal… Pala je granata i posjekla sve što je bilo veselo, razdragano, mlado i lijepo. Sve je u trenutku zamrlo. Ili je ubijeno ili ranjeno. Nestalo je muzike i svjetla, ostao je samo mrak i jezivo zujanje u ušima”, ispričao je u svom svjedočenju Dino Kalesić, otac najmlađe žrtve stravičnog zločina.

Većina poginulih te večeri sahranjeni su na Aleji mladosti na Slanoj Banji, 124 osobe nose ožiljke ranjavanja od podmuklog projektila, a beskonačan je broj onih koji na pomen ovog datuma osjećaju gorčinu, tugu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje