Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Performans na Osmi mart u Tuzli: Žene trebaju imati bolji položaj u društvu (FOTO)

Preuzmite sliku

“Forever Mart” naziv je ulične akcije koju je na Korzu u Tuzli organizovao Budi muško klub koji djeluje u sklopu Udruženja Zemlja djece BiH. Tom priliko je ukazano na potrebu ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini.

U sklopu kampanje održan je prigodni performans sa ciljem ukazivanja na jednakopravnost spolova i potrebu za promovisanjem jednakopravnosti žena i muškaraca.

“Da bi postigli rodnu ravnopravnost u našem društvu moramo poboljšati položaj žena u raznim oblicima. Da bi se postigao cilj rodne ravnopravnosti potrebno je da uključimo muškarce u taj proces, jer rodna ravnopravnost nije borba između polova, niti pobjeda jednog pola nad drugim, već sinergija ka zajedničkom interesu”, izjavio je socijalni radnik u Uruženju Zemlja djece BiH Adis Jahić.

U Budi muško klubu muškarci i djevojke rade na zajedničkim radionicama koje obuhvataju razne teme. Ovaj klub želi pokazati drugačije oblike muškosti, kroz koje jači pol pokazuje svoje osjećaje, brigu o drugom polu, a nije nasilan i slično.

“Ovdje je riječ o mladim ljudima koji su zajedno uključeni u proces razbijanja stereotipa i predrasuda, da promovišu zdrave stilove, bore se protiv nasilja, rodne diskriminacije i slično. Pokazatelji govore da je u BiH potrebno mnogo raditi kako bi se postigla rodna ravnopravnost u raznim segmentima”, naveo je Jahić.

U sklopu performansa simbolično je u zrak pušteno osam helijumskih balona.

“Prošle godine smo odlučili da svaki 8. mart obilježimo sa kampanjom koju smo sami osmislili. Cilj nam je da poboljšamo stanje rodne ravnopravnosti u našem društvu. Ovom klubu sam se odlučio pridružiti jer sam prvenstveno u svojoj porodici, užem okruženju i među prijateljima primijetio rodnu neravnopravnost, odnosno da su poslovi i dalje podijeleni među spolovima”, rekao je član Budi muško kluba Kenan Imamović.

Kao srednjoškolac ovaj Tuzlak želi utjecati na mišljenje sugrađana.

“Želim se pridružiti predivnim kolegicama i kolegama kako bismo pokušali nešto učiniti i promijeniti stanje”, dodao je Imamović.

S današnje akcije je poručeno da su muškarci saveznici u pobjedni protiv rodno zasnovanog nasilja te da se o temama rodne ravnopravnosti i jednakim mogućnostima treba govoriti svakog dana u godini, a ne samo na današnji praznik. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje