Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Obavljeno poribljavanje jezera Kop u Šićkom Brodu

Preuzmite sliku

Članovi Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca u subotu su realizovali akciju poribljavanja jezera Kop u Šičkom Brodu.

Kao ljubitelji podvodne fotografije zapazili su da je riblji fond u jezeru Kop osiromašen te su zatražili pomoć Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i građana.

“Skupili smo nekih 1.260 KM i kupili u Porebricama (Gradačac) 140 kilograma šaranove mlađi. Mlađ smo pustili u jezero, a prethodno smo mrežom zatvorili dio gdje jezero otiče u potok. Nakon naše akcije očekujemo da će ribočuvarske službe povesti više računa i da ćemo sačuvati riblji fond. Ima nekih naznaka da će biti zabranjeno korištenje čamaca na jezeru što će uveliko otežati posao potencijalnim krivolovcima”, kaže Bilal Šarić, predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca, u izjavi za Anadolu Agency (AA).

  • Do proljeća će pokušati da obezbijede novu količine riblje mlađi kako bi nastavili sa poribljavanjem jezera koje je prepoznatljivo po svojoj čistoj vodi. Dobili su obećanje od vlasnika ribarnice iz Porebrica da će im donirati 5.000 komada mlađi, a članovi Eko-ronilačke grupe će do proljeća pokušati obezbijediti i nove novčane donacije.

    “Nama je ovo jezero interesantno zbog naših podvodnih fotografija. Od svih onih koji su dolazili na takmičenja koja smo organizirali čuli smo samo riječi hvale o jezeru Kop. Zbog toga želimo obogatiti poprilično devastirani riblji fond. Kroz realizaciju jednog drugog projekta, postavili smo kontejnere za odlaganje smeća. Želimo sačuvati ovaj prirodni biser od neodgovornih pojedinaca koliko god možemo”, kaže Bilal Šarić.

    O jezeru Kop brine i Ribolovno društvo “Kreka” iz Tuzle koje će preduzeti dodatne mjere i radnje na suzbijanju krivolova.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje