Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nepravilnosti bivšeg menadžmenta UKC-a Tuzla: Direktori isplaćivali plate veće od sedam hiljada KM

Preuzmite sliku

Doskorašnji menadžment Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla isplaćivao je plate veće od dozvoljenih, prikazivao prekovremene sate i vršio druge neregularnosti. Informacija je to koju je prezentovala Vlada Tuzlanskog kantona koja je razmatrala danas nalaz Budžetske inspekcije o radu ove zdravstvene ustanove za prošlu i tri mjeseca ove godine.

Po nalogu Vlade Tuzlanskog kantona, Budžetska inspekcija izvršila je kontrolu rada Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla za period 1. januar 2020. – 31. mart ove godine. Utvrdili su niz neregularnosti, od kojih su najznačajnije isplaćivanje plata većih od dozvoljenih, prikazivanje prekovremenih sati rada a da o tome nije obaviještena inspekcija za rad, kao i isplata stimulacija.

”Utvrđena su prekoračenja visine plaće direktora u kontrolisanom periodu što je suprotno članu 20 Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika. Kod pojedinih rukovodećnih radnika UKC-a Tuzla prekovremeni rad je trajao duže od tri sedmice neprekidno i više od 10 sedmica, u pojednim slučajevima i do 50 sedmica godišnje, a o istom nije obaviještena ispekcija za rad i radne odnose”, navodi Sanela Sabitović, glavna inspektorica Budžetske inspekcije TK.

Premijer TK Kadrija Hodžić ističe da je menadžment UKC-a bio upozoren, a da je nastavio nepravilnosti.

”Onda je nužno opet radi transparentnosti, radi polaganja računa građanima, iznijeti ovo u javnost”, kaže on.

Isplata ličnih primanja bivšeg menadžmenta UKC-a Tuzla je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Zakonom o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika TK, navode iz Kantonalne Vlade.

”Što se tiče menadžmenta, napominjem da je plata direktora zakonom definisana da bude potpuno ista kao što je plata premijera. To nije bio slučaj na UKC-u u ovom periodu 1.1.2020.-31.03.2021., nego je isplaćivana veća plata i oko 32 hiljade neto plate je isplaćeno više u odnosu na ono što je zakonom propisano. Što se tiče plata pomoćnika direktora, moram naglasati da su one išle i preko sedam hiljada KM u ovom periodu”, ističe Vedran Lakić, ministar finansija TK.

U prošloj godini, za plate zaposlenika je utrošeno osam miliona KM više u odnosu na 2019. godinu, što je navedeno u Izvještaju o radu ove ustanove. Istovremeno, smanjen je broj izvršenih usluga. Prosječna plata po zaposleniku u periodu od 1. januara prošle do 31. marta ove godine bila je između 1.600 i 2.100 KM. Na te plate isplaćivana je stimulacija.

”Naravno, stimulacija i treba da postoji, ali ona se kretala od 10 do 50 posto za uposlenike i ono što je uočeno je da nisu jednakopravno dijeljene stimulacije uposlenika odnosno ljekarima koji su radili u ovom periodu”, navodi ministar finansija.

Vlada je nakon današnjeg razmatranja ove Informacije donijela određene zaključke. Odnose se na dodatnu analizu akata o utvrđivanju plaće direktora i pomoćnika direktora, te po potrebi donošenje novih koje će biti usklađene sa preporukama iz Zapisnika o obavljenom budžetskom nadzoru. Nadležni također ističu da će podnijeti prekršajne prijave protiv tadašnjeg menadžmenta UKC-a Tuzla.

”Protiv odgovorno pravnog lica i protiv lica u pravnom licu će se podnijeti prekršajna prijava, a što se tiče krivične prijave, mi dostavljamo izvještaj nadležnom tužilaštvu koje će ocijeniti da li ima elemenata i poduzeti iz svoje nadležnosti dalje korake”, rekla je Sabitović.

Kantonalni premijer najavljuje iste kontrole u ostalim javnim preduzećima i ustanovama, prenosi RTV Slon.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje