Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Neformalna grupa roditelja Grada Tuzla: Nedopustivo je da se koriste bolesna djeca za političke igre s ciljem prikupljanja političkih poena

Preuzmite sliku

Neformalna grupa roditelja Grada Tuzla, pokretači Inicijative „Bolesnu djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati“, upućuje slijedeće saopštenje za javnost:

Građani Bosne i Hercegovine upoznati su sa činjenicom da je Neformalna grupa roditelja iz Tuzle pokrenula Inicijativu „Bolesnu djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati“, kao i da je inicijativa naišla na veliku podršku građana širom Bosne i Hercegovine.

Prve aktivnosti potpisivanja peticije podrške navedenoj inicijativi krenule su iz Tuzle i vrlo brzo se proširile na sve općine Tuzlanskog kantona, tako da je svim općinskim vijećima Tuzlanskog kantona već upućen tekst inicijative na razmatranje i potpisivanje.

Tekst inicijative sa spiskom vijećnika na kojem su se oni trebali izjasniti da li podržavaju ili ne podržavaju inicijativu upućen je i Gradskom vijeću Tuzla, 14.01.2019. godine. Očekivali smo da će se inicijativa naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Tuzla koja bi se trebala održati 30.01.2019. godine.

Međutim, na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Tuzla našla se inicijativa BOSS Bosanske stranke – Mirnes Ajanović, a ne naša, dok je naša inicijativa dodata kao prateći akt inicijativi navedene političke partije.

NEFORMALNU GRUPU RODITELJA NIJE ANGAŽOVALA NI JEDNA POLITIČKA PARTIJA PA NI BOSS-BOSANSKA STRANKA, DA BI NAŠI DOKUMENTI IMALI TRETMAN PRATEĆIH I PROPRATNIH UZ NJIHOVU INICIJATIVU.

Zbog takvog odnosa Kolegija Gradskog vijeća Tuzla prema inicijativi koju je pokrenula neformalna grupa roditelja, bez ikakvih političkih uticaja i bez učešća i jedne političke partije u bilo kojoj aktivnosti koja se sprovodi imamo obavezu prema hiljadama građana koji su potpisali našu inicijativu da kažemo da nećemo dozvoliti da se aktivnosti koje su sprovedene ispolitiziraju niti da se pripišu kao zasluga bilo koje političke partije.

Inicijativa ima jedan jedini cilj, a to je da se obezbijede finansijska sredstva za pokrivanje troškova liječenja djece.

Nedopustivo je da bilo ko koristi bolesnu djecu za političke igre i da manipuliše bolesnom djecom sa ciljem prikupljanja političkih poena. Mi, kao neformalna grupa građana, roditelja djece imali smo puno pravo da podnesemo inicijativu Gradskom vijeću i da ona bude prezentovana u izvornom obliku i predstavljena od strane inicijatora koji su je i pokrenuli. Činjenica da je inicijativa političke stranke stavljena na dnevni red, a inicijativa, Neformalne grupe građana koji nisu imali priliku prisustvovati Kolegiju Gradskog vijeća niti uticati na kreiranje dnevnog reda dovodi u pitanje prava nas, kao građana ovog grada, države da ravnopravno utičemo na kvalitet života naših građana, u ovom slučaju djece.

Podržavamo svaku inicijativu koja će doprinijeti boljem, kvalitetnijem životu svih naših građana, pa i ovu kojom se traži formiranje budžetske stavke za liječenje djece, ali pitamo se gdje je ta i sve druge političke partije bila do sada?

Zašto se niko nije bavio problemom liječenja bolesne djece? Da li je trebalo da se dese naše aktivnosti da proradi svijest prema bolesnoj djeci ili je u pitanju „preuzimanje inicijative“ tek da se deklarativno izglasa da se ista prihvata, a onda od realizacije ne bude ništa. Iskustvo sa deklarativnim usvajanjem inicijativa kada su u pitanju bolesna djeca već imamo, jer je Gradsko vijeće Tuzla u junu 2018. godine usvojilo inicijativu za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi za djecu oboljelu od dijabetesa tipa 1, međutim do današnjeg dana nije realizovan niti jedan od zaključaka koji su doneseni.

Inicijativa koju smo pokrenuli imala je za cilj da se finansijska sredstva za pokrivanje troškova liječenja djece preusmjere iz naknada za paušale, komisije i rad političkih partija, a ne da se smanjuju druge stavke u budžetu koje se odnose na sport, kulturu, informisanje, manifestacije, komunalnu infrastrukturu.

Pitamo se da li je „odabrana“ inicijativa političke partije s ciljem da se „ne diraju“ finansijska sredstva namijenjena političkim strankama, paušalima i naknadama i da se građanima deklarativno zamažu oči.

Zbog svega navedenog imali smo obavezu da javnost zna da ćemo i dalje provoditi naše aktivnosti do konačnog cilja i da nećemo dozvoliti ni jednoj političkoj partiji da našoj borbi za prava djece da bilo kakav politički predznak. Mi ne radimo za interese političkih stranaka nego isključivo za interese bolesne djece i u toj borbi imamo namjeru ostati dosljedni do kraja, navodi su u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje