Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ne glasajte za stranke – glasajte za ljude: Građanska snaga Tuzla predstavila kandidate i Izborni program (FOTO)

Građanska snaga Tuzla je u srijedu, 14.09., predstavila kandidate i Izborni program za lokalne predstojeće izbore. Kristalna sala Hotela Tuzla bila je ispunjena do posljednjeg mjesta onima koji su došli poslušati i vidjeti prezentaciju kandidata Građanske snage Tuzla!

Sala ispunjena građankama i građanima Tuzle, željnih promjena, postala je ljubičasta. Predivna i pozitivna energija gotovo se mogla opipati u zraku. Nisu ovdje bitne poruke, niti program Građanske snage Tuzla, bitna je upravo ova interakcija građana i kandidata za Gradsko vijeće.

Nisu kandidati Građanske snage profesionalni političari koji, ogrezli u brojnim godinama prevare, dođoše da lažu građane. Došli su upravo zato da građanima prenesu svoju energiju i obećanje da ih oni neće izdati niti ostaviti na cjedilu. Jer, dragi naši, vremena više nema.

Stvari se moraju početi mijenjati. Mora se vratiti povjerenje građana, ne u politiku i političare, nego u vijećnike – one koji moraju slušati i predstavljati glas svojih građana koji ih biraju. Nikada više ne smijemo dopustiti da gradski vijećnici i gradska uprava, budu svrha sami sebi. To su večeras prisutni građani i osjetili. Vraćamo im vjeru u bolje sutra.

Od 21 kandidata sa liste prisutnima su se obratili Jasmina Omerdić, Emir Mašić, Anel Kovačević, Sanja Todorović, Damir Jašarević, Amela Jusufović i na kraju Dejan Pavić, predsjednik stranke i nosilac liste za Gradsko Vijeće Tuzla.

 • dejan-pavic-jpg
 • Upoznali su prisutne za šta će se zalagati i na koji način misle promijeniti odnos politika-građanin. Ono u čemu se svi slažu jeste da se lokalna politika nenormalno odvojila od običnog građanina, pogotovo u ruralnim mjesnim zajednicama. Kažu, iz Građanske snage, da je nedopustivo da su se dosadašnji vijećnici bahato ponašali i čak javno govorili kako nemaju odgovornosti prema građanima i kako nisu dužni slušati glas građana. Izgleda da su bili dužni primati vijećničke paušale, naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima te mnogobrojnim komisijama, pa tako mjesečna primanja premaše čak i 1000KM. Za šta? Pitaju se članovi Građanske snage? Da bi se lijepo slikali i glumili građanima lijepe i sređene modele.

  Kazali su da je krajnje vrijeme da se tome stane u kraj, da se spriječi korupcija u Gradskoj upravi, nepotizam i da se istrijebi podobost, na način da konačno sposobnost dođe na djelo.

  Ono što je bitno napomenuti, a svi su se javno oglasili, jeste to da će se Građanska snaga zalagati za pomoć ugroženima i onima koji nemaju osnovne uslove za život. Jedina su politička organizacija koja od samog početka svog osnivanja radi transparentno i otvoreno, svoje finansije ne skrivaju i djeluju na način zajedničkog uspjeha. Sve dosadašnje akcije su radili na način nekog prijašnjeg sistema, a to je da su svi jednaki i složni u projektima i akcijama koje idu za dobrobit SVIH građana.

  Njihov program između ostalog sadrži definiciju potencijala i opis aktivnosti koje će sprovesti sa ciljem da Tuzla napokon postane grad u kojem će SVI njeni građani pored elementarnih potreba moći da ostvare i potrebe višeg nivoa življenja. Kažu da to jeste njihov izborni program ali nije stranački program, to je program stotina građana sa kojima su razgovarali i zato slobodno mogu reći da je predstavljen građanski i prije svega tuzlanski program. Zato su sigurni da će Izborni program i SVI ostali građani Tuzle prepoznati i prihvatiti.

 • emir-masic-jpg
 • Na kraju svog obraćanja, Emir Mašić inače potpredsjednik Građanske snage, je rekao: “Mi nudimo građanima našu riječ da će biti ovako kako smo vam napisali u programu. To nije ništa manje od onoga što su vam drugi godinama nudili na svakim izborima. Iza njihovih riječi stoje stranke. Iza naše riječi stoje ljudi. Mi smo ljudi, oni su stranke. Ne glasajte za stranke – glasajte za ljude, jer ljude srećete po ulicama, a stranke su im u, tako blizu, a tako dalekom, Sarajevu. I znate svi, kad je Tuzla gorila, da su baš mnogi tada otišli kod šefova u Sarajevo po savjete kako taj dan spasiti Tuzlu… Mi smo sigurni da se znamo sami o sebi brinuti. Tuzli ne trebaju neki stranački šefovi, Tuzli trebaju vrijedni i pošteni ljudi“.

  Prisutnima su na kraju rekli da nisu potrebni nikakvi megalomanski projekti, dovoljna je topla i iskrena riječ i poštena namjera. Vijećnici Građanske snage će biti svjesni odakle dolaze i koja im je svrha. A njihova svrha MORA biti kompatibilna sa interesima grada i svih građana. Sve ostalo nas vodi dalje u godine laži i prevare.

  Kristalna sala je bila ljubičasta, a drugog oktobra, na dan oslobođenja Tuzle, Tuzla će biti ljubičasta. Građani će ponovno biti građani u punom smislu te riječi.

  Za bolju i sretniju Tuzlu! Jer Tuzla može BOLJE!

  (Političko oglašavanje – Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje