Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nastupila zabrana kretanja: Pogledajte kako izgledaju ulice Tuzle (FOTO)

Preuzmite sliku

Na juče održanoj hitnoj vanrednoj elektronskoj sjedinici Federalnog štaba Civilne zaštite (FŠCZ) donijeta je naredba o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18 do 5 sati.

Podsjetimo, ovoj naredbi prethodila je Preporuka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare za uvođenjem zabrane kretanja, na zahtjev premijera FBiH Fadila Novalića, koja je poslana Jelki Milićević, ministrici, zamjenici premijera FBiH i zapovjednici FŠCZ i Fahrudinu Solaku, direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i načelniku FŠCZ.

Kako je u ovoj preporuci, između ostalog, navedeno nakon detaljne procjene sveukupne sigurnosne situacije na teritoriji FBiH, posebno imajući u vidu povećanje broja zaraženih koronavirusom (COVID-19), kao i zbog učestalog kretanja migranata u večernjim i noćnim satima, zbog zaštite i najboljeg interesa građana, predloženo je uvođenje zabrane kretanja (policijskog sata) za sve građane na teritoriji FBiH u navedenom periodu.

Zabrana kretanja stupila je na snagu večeras u 18:00 sati i trajaće do daljnjeg, saopćio je Federalni štab Civilne zaštite.

Ranije je Federalni štab Civilne zaštite donio naredbu kojom se na području Federacije BiH zabranjuje cjelodnevno kretanje mlađima od 18 i starijima od 65 godina kao mjeru prevencije širenja korona virusa.

  • Ekipa portala Tuzlanski.ba nakon što je nastupila zabrana kretanja obišla je ulice Grada Tuzle i nekoliko naselja, a u foto prilogu donosimo vam ‘atmosferu’ koju smo zabilježili kroz naš objektiv.

    Saobraćajnice su bile uglavnom prazne uz primjetno povećano prisustvo policijskih patrola koje na razglas podsjećaju i upozoravaju građane da je na snazi zabrana kretanja.

    Sve u svemu građani Tuzle poštuju naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite. Podsjećamo da će svi oni koji ne budu poštovali zabranu kretanja ili mjeru izolacije biti sankcionisani.

  • Također Kantonalni štab Civilne zaštite Tuzlanskog kantona danas je donio dopunu Naredbe o zabrani kretanja u kojoj se navodi kako su naredbe o zabrani kretanja izuzeti zdravstveni radnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, drugi pripadnici agencija koji su zaduženi za provođenje zakona, organizacija koja vrše javna ovlaštenja, lica kojima je potrebna neophodna zdravstvena pomoć, zatim lica kojima je poslodavac izdao potvrdu u potrebi kretanja zbog neometanog kretanja u poslu, izabrani i imenovani zvaničnici Tuzlanskog kantona te lica kojima će neophodne potvrde izdavati MUP TK. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,