Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na Trgu slobode održan protestni performans pod nazivom ‘Tuzla je uz antifašističko Sarajevo’

Preuzmite sliku

Protestni performans pod nazivom “Tuzla je uz antifašističko Sarajevo” povodom mise za Bleiburg danas je održan na Trgu slobode u Tuzli.

Građani su čuvajući panoe sa imenima ubijenih i fotografijama njih na vješalima, kao i objašnjenjem šta se dogodilo u Bleiburgu, poslali poruke njegovanja antifašizma.

Događaj je organizovala Fondacija Istina Pravda Pomirenje. Predsjednik Fondacije Sinan Alić izjavio je da se ovim događajem pokušava revitalizirati jedna poražena politika.

Među okupljenim građanima našao se i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je kazao da je antifašizam trajna vrijednost. On je, prema Imamovićevim riječima, za Bosnu i Hercegovinu jedini izlaz u normalan život.

“Ali, već dva, tri dana se dešava to da su oni koji su napravili političku manipulaciju, doveli različite nacije i vjerske zajednice u nezgodnu situaciju. Neka se niko ne krije iza nacija. U Tuzli je ubjedljiva većina Bošnjaka, Hrvata i Srba bila u antifašističkom pokretu. Oni su dali ogroman doprinos u pobjedi planete nad Hitlerom i njegovim pristalicama ustašama i četnicima”, poručio je Imamović.

Iz Svjetskog jevrejskog kongresa pozvali su vlasti u Hrvatskoj da prestanu učestvovati u veličanju “zloglasnog ustaškog režima”.

Misu su osudila sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok je Srpska pravoslavna crkva najavila prekid odnosa sa Katoličkom crkvom i kardinalom Puljićem lično. Iz Tuzle je poslana poruka da ne mogu prešutjeti ovakav događaj. (RTV 7)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje