Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mješoviti hor ‘Lola’ iz Sarajeva pobjednik horskog šampionata ‘Lege Artis’

Preuzmite sliku

Kamerni mješoviti hor “Lola” iz Sarajeva, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića, ponio je titulu najboljeg, grand prix i zlatnu plaketu na Internacionalnom horskom šampionatu “Lege Artis”, jednoj od najprepoznatljivijih regionalnih manifestacija posvećenih horskoj muzici u jugoistočnoj Evropi.

 • U finalu je predstavljeno sedam horskih ansambala iz BiH, Hrvtaske i Srbije. Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Vokalnom ansamblu “Brevis” iz Osijeka, a bronzana plaketa Omladinskom mješovitom horu Muzičke škole “Josif Marinković” iz Zrenjanina, Srbija.

  Više hiljada horskih pjevača i stručnjaka iz te oblasti je u protekle četiri godine boravilo u Tuzli i iz tog grada uz lijepe uspomene odnosili su i brojne nagrade, te širili dobar glas o šampionatu.

  Ove godine, u uslovima pandemije, organizatori su bili primorani izmijeniti način takmičenja i transformisati cjelokupni šampionat. Ansambli su slali svoje video snimke, a stručni žiri festivala odabrao je finaliste, koji se ove godine takmiče za gran pri, ali i za posebne nagrade festivala.

  – Izuzetno sam ponosan što smo uprkos pandemiji uspjeli organizovati šampionat i to u izmijenjenom formatu. Drago mi je da su vrlo kvalitetni ansambli iz regije učestvovali, da su poslali svoje video snimke i da žiri na kraju nije imao lak zadatak odabrati najbolje – istakao je predsjednik ovogodišnjeg stručnog žirija na šampionatu Jasmin Hasić.

 • Nagradu za najboljeg dirigenta, koja nosi ime profesora Čestmira Mirka Dušeka, dobio je Josip Katavić, dirigent hora “Lola”, a taj hor dobitnik je i priznanja za najbolje izvedenu kompoziciju bosanskohercegovačkog kompozitora, te najbolju izvedbu djela iz domena sakralne muzike.

  Ansambl “Brevis” iz Osijeka dobio je nagradu za najbolje izvedeno horsko djelo iz doba romantizma, a hor iz Zrenjanina za najbolju scensku izvedbu horske kompozicije, te najbolju izvedbu savremenog horskog djela. Šampionat je dodijelio i plaketu za životno djelo, profesoru emeritusu Muzičke akademije Sarajevo, istaknutom bh. dirigentu Rešadu Arnautoviću.

 • – Veoma sam sretan zbog ovog priznanja, kao neko ko je u Tuzli započeo svoj muzički put. Drago mi je što je moj doprinos razvoju horske muzike u Bosni i Hercegovini prepoznat i što sam dobitnik ovako važnog priznanja, na šampionatu koji je za samo nekoliko godina postao referentan i vrlo cijenjen u cijelom regionu, ali i šire – istakao je profesor Arnautović, prilikom dodjele plakete za životno djelo.

 • Suorganizatori ovogodišnjeg šampionata su GUD Lege Artis, Bosanski kulturni centar i RTV TK, a pokrovitelji Grad Tuzla, kantonalno ministarstvo za kulturu, sport i mlade, te Federalno ministarstvo kulture i sporta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , , ,