Ponedjeljak, 24. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mirna šetnja u Tuzli: 8372 koraka za ubijene Srebreničane u genocidu (FOTO)

U Tuzli je danas upriličena 5. po redu “Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu”

Blizu 1.500 građana okupilo se na platou ispred Bosnaskog kulturnog centra u Tuzli, odakle su u koloni krenuli Sjevernom magistralom u pravcu naselja Sjenjak.

Mirna šetnja će biti završena na Trgu žrtava genocida u Srebrenici u centru Tuzle gdje će biti organizovan i performans kojim će se sugrađani prisjetiti genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a u Srebrenici i poslati poruku da se ono što se dogodilo u Srebrenici i Podrinju nikada ne zaboravi.

Organizator šetnje je neformalna grupa građana iz Tuzle, a događaj ima za cilj da građani na simboličan način obilježe godišnjicu genocida u Srebrenici, najstrašnijeg zločina koji se dogodio u Evropi nakon 2. Svjetskog rata.

”Poruka ove mirne šetnje jeste da se nikad to ne desi, da se nikad ne zaboravi i da odamo počast i svima onima koji su preživjeli, koji su veliku golgotu prošli prilikom Marša smrti i dolaska na slobodnu teritoriju, svim ženama koje su prošle golgotu prilikom boravka u Srebrenici”, – kazao je Selmir Dadanović, član organizacije ”Mirne šetnje 8372 za Srebrenicu”.

Tako će građani Tuzle i Tuzlanskog kantona na ovaj način napraviti simbolična 8372 koraka, po jedan korak za svaku žrtvu genocida u Srebrenici gdje će sutra u Memorijalnom centru Potočari biti klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida.

Devetnaestogodišnja Belma Omerović, čiji otac je preživio golgotu Srebrenice, istakla je da mladi ljudi treba da se sjećaju i čuvaju Srebrenicu od zaborava, kako se to više nikome nikada ne bi ponovilo. Također, osim građana Tuzle, šetnji je prisustvovala grupa od petnaestak migranata iz Alžira i Pakistana, koje su Tuzlanski volonteri upoznali o stradanjima Srebreničana, te su na taj način željeli odati počast nevinim žrtvama.

  • Stradanje naroda Srebrenice i Podrinja kao i svih žrtava stradalih tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata nikada neće biti zaboravljeno, poručeno je sa ‘Mirne šetnje 8372 za Srebrenicu’.

  • Obzirom da mlađe generacije nemaju mnogo informacija o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, ‘Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu’ predstavlja priliku da se probudi svijet kod najmlađih sugrađana i da se oni uponzaju sa dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje