Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mirela Delibegović odbranila doktorsku disertaciju prvu u BiH koja se odnosi na bazičnu radiologiju

Preuzmite sliku

Odbranjena doktorska disertacija Dr Mirele Delibegović koja se odnosi na bazičnu radiologiju.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u ponedjeljak je odbranjena doktorska disertacija Dr Mirele Delibegović, sa Klinika za radiologiju i nuklearnu medicnu UKC-a Tuzla, pod nazivom „MDCT i MR prednosti potencijalne upotrebe polimernog plastičnog klipsa u neurokranijumu animalnog modela“.

Prema riječima mentora doktorske disertacije Prof.dr. Đorđija Šaranovića iz Beograda, ovo je prva doktorska disertacija u BiH, koja se odnosi na bazičnu radiologiju, i općenito jedna od rijetkih na prostorima jugoistočne Evrope.

Ispitivanje na animalnim modelima pokazalo je brojne prednosti plastičnog klipsa u odnosu na standardni titanijumski klips u tretmanu vaskularnih oboljenja mozga.

„Stoga ovo istraživanje implicira brojna druga ispitivanja, što za konačnicu ima primjenu ovog novog materijala u neurohirurgiji i neuroradiologiji“ rekao je Prof. Šaranović.

Visoku ocjenu za temu i obavljeno ispitivanje dali su i Predsjednik komisije Dr.sc. Haris Huseinagić, vanredni profesor, za nastavni predmet „Radiologija i nuklearna medicina“, i član komisije, Dr.sc. Mirsad Hodžić, redovni profesor, za nastavni predmet „Hirurgija“, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Odbranjena doktorska disertacija dr Mirele Delibegović, otvorila je i put ka novim razmišljanjima o istraživanjima primjene novih materijala u oblasti koju je ispitivala, rečeno je u toku odbrane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje