Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mihatovići: U OŠ Podrinje realizovan projekat Kreativci (FOTO)

U JU OŠ “Podrinje” u Mihatovićima pod pokoroviteljstvom Fondacije tuzlanske zajednice realizovan je projekat po nazivom „Kreativci“.

U sklopu projekta realizovano je 25 kreativnih radionica za roditelje i učenike. Kao završna faza projekta planirana je manifestacija „Kreativci“ u čijem sklopu će biti predstavljena izložba radova napravljenih tokom radionica.

– Većina naših učenika potiče iz socijalno ugroženih porodica, u kojima je prisutno nasilje, alkoholizam, nezaposlenost, upotreba psihoaktivnih supstanci. Škola kao Institucija uvidjela je kroz rad sa djecom i lokalnom zajednicom želju, da se uključi u jedan vid edukativno-stvaralačkog rada. Kreativno-stvaralačke radionice kao jedan od vidova art terapije utiču na cjelokupnu psihofizičku individuu, oslobađaju od stresa, potiču radne navike putem edukacije, kao i na adekvatno iskorištavanje slobodnog vremena. Uz ovakav vid aktivnosti djeca su ispoljila svoje mogućnosti, vještine pa čak i osjećaje koje čuvaju u sebi. U radionice su bili uključeni i učenici i majke učenika.
Radionice su bazirane na integralnim tehnikama koje omogućavaju slobodno verbalno, emocionalno, simboličko izražavanje, koje im mogu pomoći da samostalno kod kuće izrađuju i ukrašavaju predmete. Radionice su osmišljene s ciljem povećanja samopouzdanja i samopoštovanja, razvoj socijalnih vještina, pružanje emocionalne potpore, saopćeno je iz ove škole.

Na radionicama su učesnici savladali određene tehnike pravljenja predmeta i oslikavanja na različitim materijalima.

Završna manifestacija promocije navedenih projektnih aktivnosti održala se jučer u prostorijama JU OŠ”Podrinje” u Mihatovićima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,