Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Međunarodna škola Tuzla počela sa realizacijom ideje “Sedmica tolerancije”

Međunarodna škola Tuzla je otpočela sa realizacijom ideje pod nazivom SEDMICA TOLERANCIJE koja traje od 11.11. do 18.11. 2016. godine. Ideja je bila da se u saradnji sa pedagozima osnovnih škola sa područja Tuzle nađe 10 porodica iz 10 škola koje žive u teškim uslovima kako bi im se olakšalo u vidu materijalne pomoći (hrana, odjeća i obuća).

 • Škole su odabrale po jednu porodicu i dostavile nam broj članova, imena, veličine odjeće i obuće svakog člana jer je cilj da se pomogne čitavoj porodici, a ne samo učeniku koji pohađa određenu školu.

  Razrednici u Međunarodnoj školi su informacije o porodicama podijelili po razredima. Svaki razred je zadužen za jednu porodicu. Ideja je bila da se ne prikuplja novac od kojeg bi škola kupila namirnice nego da učenici zajedno sa svojim roditeljima odu u markete i prema informacijama koje su dobili kupe šta mogu i žele za porodicu za koju su zaduženi. Cilj je da učenici u potpunosti osjete da pomažu nekome.

  U periodu od 11.11. do 18.11. u školu ćemo primati namirnice, odjeću i obuću koju učenici i roditelji donose te ih sortitati prema razredima i porodicama, a zadnji dan ove akcije tj. petak 18.11. je planirano da razrednici zajedno sa predstavnicima svoga razreda i njihovim roditeljima obiđu porodice i uruče im sve ono što je pripremljeno za njih.

  Ideja je prošla i kroz Vijeće učenika i roditelja koji su je srdačno prihvatili i odmah otpočeli sa aktivnostima i planom realizacije.

  Škola je pripremila postere koje je postavila na svakom uglu škole te je iste promovisala putem web i Facebook stranice.

  Svi roditelji su dobili pismo sa detaljnim obajšnjenjem akcije. Na samom početku akcije već imamo pozitivnih priča kao npr. Da su roditelji jednog razreda stupili u kontakt sa porodicom koju su dobili te su saznali da nemaju drva za ogrjev iako zima već kuca na vrata.Odmah su se organizovali i dogovorili da im između ostalog obezbijede i drva. Nadamo se ćemo imati puno pozitvnih primjera i da ova naša akcija može poslužiti kao ideja i nekim drugima koji bi željeli pomoći drugima i nekome uljepšati dan, sedmicu, mjesec….. život, navodi se u saopćenju Međunarodne škole Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje