Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljekari UKC-a Tuzla prvi u BiH operisali rijedak tumor nosa kod 14-godišnjeg dječaka

Preuzmite sliku

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uvedena je procedura operativnog liječenja juvenilnog angiofibroma. Riječ je o benignom tumoru koji raste u stražnjem dijelu nosa, a pojavljuje se gotovo isključivo kod dječaka u pubertetu.

 • Premda tumor nije maligan, može razoriti tkivo koje oblaže nosnu sluznicu i tako dovesti do krvarenja iz nosa. Tumor također može spriječiti protok zraka uslijed suženja nosnih dišnih kanala, a svojim rastom može se proširiti i na okolne strukture, sinuse, očnu ili moždanu šupljinu. Dijagnostika se vrši kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancijom (MR). Krvne žile koje opskrbljuju tumor i koje se mogu protezati do očne i moždane šupljine mogu se otkriti angiografijom.

  Prema riječima jednog od operatora dr. Hasana Altumbabića, mr. med. sc., prvo se pokušava zaustaviti dotok krvi u arterije koje opskrbljuju tumor, odnosno radi se transkateterska embolizacija, a nakon toga hirurškim putem se odstranjuje tumor. U slučaju da se tumor proširio na moždanu šupljinu i da se ne može odstraniti hirurškim putem primjenjuje se radioterapija.

 • “Naš pacijent je 14-godišnji dječak koji je prije 6 mjeseci imao saobraćajnu nesreću, a unazad 3 mjeseca ne diše na desnu nosnicu i ima česta krvarenja iz iste. Nakon dodatnih neuroradioloških pretraga i CT angiografije, postavljena je sumnja na juvenilni angiofibrom, koji je destruirao unutarnji zid očne duplje i dijelom bazu mozga sa endokranijalnom propagacijom, te je indicirano operativno liječenje”, rekao je dr. Altumbabić i pojasnio da je u prvom aktu na Klinici za neurohirurgiju urađena embolizacija krvnih sudova angiofibroma, koja je protekla uredno i bez komplikacija, nakon čega se u drugom aktu, na Klinici za bolesti uha, grla i nosa pristupilo hiruškom odstranjivanju tumora, gdje je tumor u cijelosti odstranjen, a nastali defekt rekonstruiran.

  Kako je istakao dr. Altumbabić, rani postoperativni oporavak pacijenta protiče uredno.

  Proceduru embolizacije krvnih sudova angiofibroma izveli su doc. dr. Mirza Moranjkić i dr. Adnan Čičkušić, dok su operativni tim Klinike za bolesti uha, grla i nosa činili: dr. Hasan Altumbabić, dr. Emir Šehanović i dr. Zlatka Džinić-Jusufović, te anesteziolog, dr. Samir Hodžić, anestetičar Indira Okanović i instrumentar Alija Suljagić.

  Prema riječima načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa, doc. dr. Almira Salkića, do sada, operativno liječenje ovih tumora se obavljalo u zdravstvenim centrima van BiH.

  “Zahvaljujući sprovođenju endovaskularne embolizacije, kao i upotrebi savremenih hirurških tehnika, po prvi puta se ova procedura uradila u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a prema nama dostupnim podacima i na nivou BiH. Ovaj slučaj je potvrdio da zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stalnom educiranju i usavršavanju i najsloženija oboljenja, te njihovo liječenje, ne predstavljaju prepreku koja se ne može savladati”, rekao je doc. Salkić, saopćila je Služba za informisanje UKC-a Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,