Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kupci stanova u zgradi “15. maj” u Tuzli: Mi plaćamo ceh za njihov kriminal!

Udruženje kupaca SPO “15. maj” Tuzla saopćilo je da još nisu riješeni problemi u vezi sa useljenjem u stanove koji su već kupljeni jer još uvijek čekaju na priključenje struje.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Još u februaru je Gradska uprava grada Tuzla, na naše traženje da hitno sprovede odluke Gradskog vijeća, konačno nakon 10 godina “traganja za rješenjem”, pronašla zakonsko rješenje kao i finansijska sredstva za priključenje objekta SPO 15. maj na elektroenergetsku mrežu kao što je bilo definisano u odluci koju je u novembru 2017. donijelo GV.

Odluku je trebalo što hitnije realizirati – u najkraćem mogućem vremenu. Ali odluka GV se u Gradskoj upravi ne poštuje i nije se još sprovela niti nakon 16 mjeseci od njenog donošenja. Tada smo, također, obaviješteni da su osigurana sredstva i za vanjsko uređenje oko objekta i asfaltiranje cijele površine koja je za to predviđena i povezivanje sa saobraćajnicama na ulaznoj i izlaznoj rampi.

Održan je potom i sastanak predstavnika UK SPO 15.maj u Gradskoj upravi sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i njegovim saradnicima, a u prisustvu i Mensura Alića, gdje smo insistirali na ispunjenju svih preostalih zahtjeva ka definitivnom rješenju za useljenje kupaca u stanove.

Zbog navedenog na traženje Gradske uprave predstavnici UK SPO 15. maj su odlučili tada zaustaviti već najavljene proteste za 7. februara ove godine nadajući se ponovno ispunjenju datih obećanja. Međutim, od prethodnog sastanka u kabinetu gradonačelnika Imamovića, sve ide sporo, nema pomaka i samo je u martu ove godine izvršena uplata 50 posto od ukupno potrebnih sredstava Elektrodistribuciji Tuzla za priključenje objekta na elektoenergetsku mrežu.

U utorak smo ponovo imali sastanak u prostorijama Gradske uprave i ponovo razočarenje ko zna koji put. Gradonačenik Imamović nije bio ni prisutan, problem se ponovno relativizuje, gubi se vrijeme, nema nikakvih rokova, razvlači se pamet kupcima… Na sastanku smo obaviješteni da iako je nekako uplaćena prva rata za priključak struje, da Elektordistribucija Tuzla neće početi sa radovima dok se ne uplati i preostalih 50 posto sredstava. Dok se ne uradi priključak struje, jer ima kopanja radi polaganja kablova kod prilaza zgradi, nema daljih radova na vanjskom uređenju oko objekta i asfaltiranja cijele površine platoa oko zgrade.

Mi smo čak, da bi krenuli u postupak legalizacije zgrade i tehničkog prijema, sami finansirali i konačno predali i projekat izvedenog stanja objekta, a koji investitori nisu također uradili, a platili smo im – mi plaćamo ceh za njihov kriminal! U okolne zgrade kupci, koji su na isti način kupovali stanove, bez problema useljavaju i knjiže svoje stanove- zašto? Jer se pošteno radi i ispunjavaju se ugovori. Ali kupci stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO 15. maj, zbog kriminala za koji svi znate, nisu niti do sada u mogućnosti useliti u stanove.

Svi to znaju, čak i Tužilaštvo, ali nema odgovora od Kantonalnog tužilašva po krivičnim prijavama od prije tri godine, koje niti hoće niti smije, proglasiti krvima odgovorne za kriminal i korupciju decenije u Tuzli. Obraćali smo se i VSTV-u, ali ništa sve isto… Akteri su izvan zakona na visokim položajima, nedodirljivi ruci pravde. Proše godine smo na protestima tražili useljenje u stanove za 15. maj, ali uskoro će 15. maj i ove godine. Sada ponovo tražimo od Gradske uprave da hitno načini drugu uplatu za priključak struje da možemo upaliti sijalice u stanovima bar 15. maja ove godine.

Drugi problem, kako ga zovu “kaiš”, je dio zemljišta koji pripada Gradu, a u koji su tokom gradnje “ušli” investitori, Direkcija i Mirsad Simičić, a što nama sada predstavlja također veliki problem jer je uslov za tehnički prijem objekta potpuno razrješenje imovinskih odnosa pa i tog dijela zemljišta. Vrijednost “kaiša” iznosi 72.600 KM. Tražimo da nam Gradska uprava razriješi i taj problem jer mi ne želimo ispaštati zbog svih tuđih grešaka i propusta.

Napominjemo da su kupci iako su u cjelosti isplatili stanove, spremni snositi i rentu na dograđene spratove u iznosu 195.000 KM kako bi se uz rješavanje navedenog “kaiša” riješili imovinsko-pravni odnosi i stekli uslovi za uknjižbu stanova, poslovnih prostora i garaža. Pored toga kupci će sami završavati stanove u zatečenom stanju.

S obzirom na to da smo toliko puta izmanipulisani i obmanuti ne želimo više čekati na useljenje i uknjiženje svojih stanova, mi kupci više nemamo strpljenja i bojimo se velikih problema ukoliko se ne ispune odluke Gradskog vijeća vrlo brzo, prvenstveno priključak struje. Tražimo da se do naredne sjednice GV 24. aprila uplati preostalih 50 posto za priključak za struju te da se konačno krene sa radovima. Tražimo da se radovi i brzo završe te da možemo upaliti svjetlo u svojim stanovima ovogodišnjeg 15. maja.

Tražimo da se hitno počne, a i završi vanjsko uređenje objekta i asfaltiranje te da se kupcima osigura useljenje i uknjiženje stanova. Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi, kupci moraju ponovo na ulicu i ko zna za šta su još spremni. Strpljenju je kraj! Pozivamo Vas da se svi organizujete i solidarišete sa nama i podržite nas jer Gradska uprava izgleda može ovo riješiti samo pod pritiskom. Pozivamo naravno sve građane, udruženja, medije da nas prate i podrže naše aktivnosti ukoliko ne dođe do ispunjenja naših zahtjeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,