Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Konferencija u Tuzli: LGBTI osobe ne vjeruju policiji, roditelji ih izbacuju iz kuće i prisiljavaju na liječenje (VIDEO/FOTO)

Preuzmite sliku

Brojni su problemi s kojima se LBGTI osobe susreću u Bosni i Hercegovini, a među njima je i nasilje u porodici koje proživljavaju, poručeno je s današnje konferencije o ljudskim pravima LGBTI osoba u lokalnoj zajednici pod nazivom “Savezništva za solidarnost” koja je održana u Tuzli.

Izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra Dajana Bakić kaže da se pripadnici LGBTI svakodnevno susreću s predrasudama, a najveći problem predstavlja nasilje u porodici i u školama.

“S velikim problemima se suočavaju maloljetne LGBTI osobe, jer su ekonomski ovisne, često se susreću s izbacivanjem iz kuće, s prisilnim liječenjm. Živimo u jednom hetero-patrijarhalnom društvu s patrijarhalnim normama“, rekla je Bakić.

Na području TK dosad nije zabilježen slučaj diskriminacije, što opet nije realan pokazatelj, jer, navodi Bakić, LGBTI osobe, njih čak 80 posto, nemaju povjerenja u policiju i tužilaštvo.

“Postoji veliki strah od outovanja, diskriminacije i nasilja, tako da osobe najčešće ne prijavljuju diskriminaciju“, dodaje Bakić.

Rukovoditeljica u Sarajevskom otvorenom centru Vladana Vasić kaže da je zaštita LGBTI osoba u BiH na prilično niskom nivou.

Ovaj centar je u protekloj godini kroz sporvedeno istraživanje s Tuzlanskim otvorenim centrom došao do podataka da u BiH svaka treća osoba doživi diskriminaciju, a svaka četvrta nasilje.

“Poseban problem je s transrodnim osobama, od kojih dvije trećine dožive nasilje, a od toga 48 posto je nasilje u porodici u kojima su počinitelji najčešće roditelji”, rekla je Vasić.

LGBTI osobe u BiH se suočavaju i sa problemom zakonske regulative koja im nije naklonjena. Na ovakav način naša zemlja krši i Konvenciju o ljudskim pravima i slobodama čija je potpisnica.

Uzme li se u obzir da ova konvencija ima pravnu snagu iznad svih zakona te presude Suda za ljudska prava u Strazburu, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli Boris Krešić kaže da bi LGBTI osobe u BiH trebale biti zaštićenije nego u nekim drugim državama Evropske unije.

On smatra da se trenutno stanje može promijeniti znanjem, odnosno treba učiti o pripadnicima ove populacije, upoznavati građane s njima te im dopustiti da izađu na vidjelo.

“Sve dok ne budemo učili o tim osobama u smislu da su oni jednaki kao i svi mi ostali, nećemo promijeniti situaciju u BiH”, naveo je on.

Konferencija je u povodu obilježavanja 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), okupila organizacije civilnog društva, resorne institucije pravde iz lokalne zajednice i s državnog nivoa, kao i međunarodne organizacije, koje mogu dati relevantne odgovore na pitanja diskriminacije, govora i zločina iz mržnje prema marginaliziranim grupama. (A.K. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,