Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konferencija ‘Leonardo Bancher-čovjek koji se ne zaboravlja’ u nedjelju u Tuzli

Preuzmite sliku

Udruženje građana italijanskog porijekla ‘Rino Zandonai’ Tuzla najavilo je za nedjelju konferenciju ‘Leonardo Bancher – čovjek koji se ne zaboravlja’.

Posvećena je revolucionarnom i stručnom radu Leonarda Banchera – Bankera, koji je u Tuzlu došao kao dječak sa roditeljima iz Italije i tu proveo životni vijek.

Po struci je bio građevinski radnik, a po srcu revolucionar koji je postavio temelje uspješne formule zajedništva u gradu Tuzli. Umro je u beogradskoj zatvorskoj bolnici 1936. godine od posljedica štrajka glađu i zatvorskih tortura u kaznionici u Sremskoj Mitrovici.

U Tuzli jedna ulica nosila njegovo ime, a i srednja građevinska škola je također nosila njegovo ime. Njegov revolucionarni rad je opisan u većem broju publikacija na italijanskom i bh. jezicima.

‘Nisu ni članovi njegove obitelji bili imuni na ideale slobode, u vremenu kad je slobode nedostajalo. Leonardova supruga Ljubica radila je u ilegalnom radničkom pokretu u Tuzli i Parizu, njegov sin Bruno poginuo je oslobađajući Pariz u Drugom svjetskom ratu kao komandant brigade. Veći broj članova obitelji Banker učestvovao je u NOP-u, tokom Drugog svjetskog rata’ – navode iz UGIP ‘Rino Zandonai’ Tuzla.

Konferencija o Leonardu Bankeru bit će održana 8. marta u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla – Centar za kulturu, od 12 sati. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje