Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koncert Dječijeg hora ‘Lege Artis’ Tuzla 6. marta

Preuzmite sliku

Mješoviti hor Lege Artis Tuzla, osnovan je u aprilu 2012. godine, a nedugo nakon osnivanja i osvajanja srca Tuzlanske publike krenulo se razmišljati o podmlađivanju ovog ansambla, pa je na tom tragu već početkom mjeseca marta 2013. godine osnovan Dječiji hor Lege Artis, koji će, a pokazat će se kasnije bit pravo osvježenje na muzičkoj sceni Tuzle.

Dječiji hor „Lege Artis“ kroz svoje djelovanje sve ove godine njegujući najlješu dječiju pjesmicu, pomogao je mnogoj dječici u približavanju muzičkoj umjetnosti, razvoju muzikalnosti, socijalizacije i mnogih drugarstava kroz njihovo djelovanje u ovom dječijem ansamblu kroz probe i koncerte.

Kroz dječiji hor za ovo vrijeme prošlo je preko 300 mališana, a od kojih su neki postali i članovi Mješovitog hora Lege Artis dok je većina njih svoje školovanje nastavila u muzičkim školama ili su ostali trajno vezani za muzičku umjetnost. Horom od samog osnivanja rukovodi idejni tvorac Lege Artis-a, Jasmin Hasić, magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja, a veliku pomoć zadnjih godina mu pružaju i asistentice, nastavnice razredne nastave Ljiljanka Petrović i Andrea Ilić.

  • Svake godine za državne i međunarodne praznike mališani dječijeg hora „Lege Artis“ Tuzla pripremaju prigodan program za svoje vršnjake, a tako je i ove godine kada će u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla 06.03.2024. godine biti održan koncert djećijeg hora, a povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine kao i povodom 8. marta, međunarodnog dana žena.

    Koncert počinje u 19:00 u Međunarodnoj galeriji portreta sa početkom u 19:00, a ulaz za sve posjetioce je besplatan.

  • Probe Dječijeg hora Lege Artis Tuzla odvijaju se dva puta sedmično u prostorijama Lege Artis-a u BKC TK, i svi mališani uzrasta od 4 do 12 godina mogu postati naši članovi, akoncert će biti prilika i za roditelje i mališane da se pobliže upoznaju sa radom Dječijeg hora „Lege Artis“ Tuzla.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje