Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Komemorativno obilježavanje 25. maja u Tuzli: Dan žalosti na području Tuzlanskog kantona

Preuzmite sliku

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Općinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle.

Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola. Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije.

Za sve građane Tuzle, 25. maj je dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani Tuzle i Grad Tuzla još od 1995. godine, na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Program komemorativnog obilježavanja 25.maja u Tuzli

U Tuzli će se, u srijedu, 25. maja 2022. godine, održati komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata

Pozivamo Vas da svojim prisustvom svjedočite pamćenju i suosjećanju:

Srijeda, 25. maj 2022.

9,30 Odavanje poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama

Slana Banja

11,00 Komemoracija, odavanje poštovanja i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama

Kapija

20,55 Oglašavanje sirena

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje