Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koliko su efikasne policijske kontrole na ulicama TK?

PolicijaIN
Preuzmite sliku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK već nekoliko mjeseci provode pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, pod nazivom akcija „Lijevak\”, s ciljem otkrivanja počinilaca krivičnih djela i predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa ovakvim djelima. Provjerili smo da li je ova akcija do sada pokazala neke rezultate.

\"PolicijaIN\"

Akcija \”Lijevak\”, koju na području TK provode pripadnici policije, trebala bi za rezultat da ima poboljšanje općeg stanja sigurnosti u saobraćaju i smanjenje stope kriminaliteta.

“Osnovni cilj je kontrola učesnika u saobraćaju, odnosno kontrola osoba koje upravljaju motornim vozilima i pronalazak predmeta koji potiču od krivičnih djela, osoba za kojima su raspisane potjernice, te pronalazak naoružanja i narkotičkih sredstava”, kaže glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

U februaru ove godine, kontrolisano je oko 1000 motornih vozila i 339 osoba, te otkriveno 18 osoba povezanih sa kriminalnim aktivnostima. Također, izrečeno je 97 prekršajnih naloga zbog počinjenih saobraćajnih prekršaja.

Međutim, postavlja se pitanje koliko je ovaj način kontrole efikasan, s obzirom da dok se vrši pretres jednog automobila, drugi vozači mogu iskoristiti priliku i udaljiti se od policijske patrole te tako izbjeći kontrolu. Sudeći prema odgovoru, koji smo dobili iz MUP-a, pripadnici policije nemaju rješenja za ovu situaciju nego provode kontrole prema utvrđenim planovima akcije.

„Mi odredimo lokacije koje bi mogle biti interesantne i ne znamo ko će u tom trenutku naići. Jednostavno zaustavimo osobe koje nam izgledaju sumnjivo i vršimo kompletnu proceduru pretresa“, kaže Šarić.

On apeluje na građane da budu strpljivi ukoliko naiđu na ovakvu kontrolu, jer službenici policije moraju izvršiti kompletan pretres automobila, a sve u cilju sigurnosti građana.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: