Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

KO SDP BiH Tuzla: Obustaviti isporuku uglja Srbiji dok se domaće stanovništvo ne snabdije potrebnim energentom

Preuzmite sliku

KO SDP BiH Tuzla danas se oglasila zvaničnim saopćenjem povodom isporuke uglja susjednoj Srbiji.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti;

“Brojna domaćinstva u Tuzlanskom kantonu predstojeću zimsku sezonu dočekuju u stahu zbog nemogućnosti nabavke ogrjeva. Iako djeluje nezamislivo, činjenica je da građani u Tuzlanskom kantonu već mjesecima ne mogu nabaviti ugalj. Cijena peleta je i dalje izuzetno visoka, a značajno je porasla i cijena ogrijevnog drveta. Posebno su ugroženi penzineri, osobe u stanju socijalne potrebe, ali i radnici sa minimalnim primanjima.

Vlast u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH koju predvodi SDA ništa ne poduzima da ublaži posljedice krize. Potpuno nelogično, nerazumno i neopravdano djeluje neodgovoran odnos menadžmenta i uprave Rudnika uglja „Kreka“ i RMU „Banovići“ da se obustavi isporuka uglja za individualna domaćinstva u Tuzlanskom kantonu.

Dok veliki broj građana Tuzlanskog kantona mjesecima čeka na uplaćenu isporuku uglja, a upitno je da li će ga dobiti do kraja godine, svakodnevno se pune teretni vozovi i kamioni i ugalj odvozi u Srbiju.

Posebno zabrinjava indolentan i neodgovoran odnos vlasti u Federaciji BiH i Tuzlanskom kantonu koje su imenovale upravljačke strukture u rudnicima „Kreka“ i RMU „Banovići“, a koje ne rade ništa da građanima u Tuzlanskom kantonu omoguće kupovinu uglja.

Zbog toga, KO SDP BiH Tuzla još jednom javno pita neodgovornu vlast predvođenu SDA da li će dozvoliti da se stanovnici TK smrzavaju ove zime dok će se građani Srbije grijati ugljem koji je iskopan u našoj zemlji?

Pozivamo ih da pokažu društvenu odgovornost i da zabrane izvoz uglja u Srbiju dok se ne izvrši snabdijevanje domaćeg stanovništva. U suprotnom, smatraćemo vas odgovornim za posljedice koje proizvedete u slučaju da građani Tuzlanskog kantona zimu dočekaju u hladnim domovima.

Također, upozoravamo građane da se, na osnovu naših nezvaničnih saznanja, predstavnici aktuelne vlasti predvođene SDA nakon izbora spremaju povećati cijene struje u Federaciji BiH, ukoliko ostanu na vlasti. Smatramo da bi to bio nedopustiv dodatni udar na budžete građana sa nesagledivim posljedicama za većinu stanovništva.

Pozivamo građane da se na Općim izborima suprostave takvim politikama i otkažu poslušnost stankama koje trenutno učestvuju u vlasti i upravljaju energetskim sektorom u Federaciji BiH. Kaznite one koji su, zbog finansijske koristi, između interesa domaćeg stanovništva i zemlje koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu izabrala ove druge”, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje