Utorak, 1. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Klinika za plućne bolesti UKC-a Tuzla od danas je covid bolnica

Klinika za plućne bolesti UKC-a Tuzla od danas je zvanično postala covid bolnica, potvrdila je u izjavi za Tuzlanski.ba šefica covid Odjela prim. dr. Dina Tanović.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom na području Tuzlanskog kantona kapaciteti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla sve su više ispunjeni pacijentima pozitivnim na Covid-19 čija klinička slika zahtjeva hospitalizaciju i tretman.

 • Tako je Klinika za plućne bolesti UKC-a od danas postala covid bolnica, kazala je u izjavi za Tuzlanski.ba šefica covid Odjela prim.dr. Dina Tanović koja je uputila poruku građanima Tuzlanskog kantona.

  “Virus se zaista dosta raširio na našem području. Veliki broj osoba pa i kompletnih porodica je u izolaciji.  Sada je najvažnije da svaki pojedinac mora da misli na sebe ali i na druge. Znamo da infekciju koronavirusa neko lako preboli, neko teže, a nažalost imamo i one koji okončaju svoj život. Građani treba da se pridržavaju svih izdatih mjera na taj način najbolje pomažu zdravstvenom sistemu. Iskreno se nadam da ćemo sve ovo što prije sve da prevaziđemo. Durgim riječima želim da što prije prestanemo biti covid bolnica i da se vratimo našem redovnom radu. U svakom slučaju kolegama želim puno uspjeha i sreće u radu kada je u pitanju borba protiv pandemije koronavirusa” – kazala je doktorica Tanović i dodala:

  “Naša Klinika od danas postaje covid bolnica. I mi se hvatamo u koštac sa ovom pandemijom. Do kada će to tako biti ni sami ne znamo. Nastojimo što bolje odgovoriti zadatku i da damo svoj doprinos borbi protiv ove pandemije” – kazala je Tanović.

  Sa današnjim danom u UKC-u Tuzla hospitaliziran je 151 pacijent, a na mehaničkoj ventilaciji se nalazi njih 16.

  Od početka pojave pandemije izazvane širenjem koronavirusa u Tuzlanskom kantonu prema izvještaju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona zabilježena su do sada 273 smrtna ishoda čija se smrt dovodi u vezu za infekcijom koronavirusa.

  Podsjetimo, Jovan Petković, infektolog Klinike za zarazne bolesti na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla preminuo je u petak 16. novembra u 63. godini života nakon što je vodio borbu protiv koronavirusa.

  Petković je prvi zdravstveni radnik u Tuzli koji je preminuo zbog infekcije novim koronavirusom, a veliki broj njegovih kolega kao i drugog medicinskog osoblja je trenutno zaražen što je u svom saopćenju potvrdila Ljekarska komora i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

  Naime, zbog povećanog broja oboljelih zdravstvenih radnika pozvali su građane Tuzlanskog kantona da se pridržavaju predloženih mjera i upustava datih od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK. (Tuzlanski.ba)

  Vezano | Bh. kompanija Alma Ras uručila donaciju zdravstvenim radnicima Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje