Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Karton revolucija: Korupcija povezana sa političkim strankama urušava naš društveni sistem

Preuzmite sliku

“Kupljene diplome, neakreditovane i nelegalne visokoobrazovane ustanove, namješteni ispiti i totalna anarhija u visokom obrazovanju predstavljaju jedan od korijena problema koji kao rezultat daje korupciju prilikom zaposlenja, napredovanja u struci itd”

Aktivisti “Karton revolucije” protekli su vikend realizovali zanimljivu akciju koja je, po njihovim riječima, na društvenim mrežama naišla na veliko odobravanje građana i građanki Tuzlanskog kantona. Oni su su, naime, u skladu sa imenom svog pokreta, napravili i postavili kartonske table sa ispisanim simboličnim nazivima ulaza na Univerzitetsko klinički centar u Tuzli: “Ulaz za zaposlene stranačkom korupcijom”, “Ulaz za zaposlene statusnom korupcijom” i “Ulaz za zaposlene novčanom korupcijom”. Dio je to kampanje kojom ovaj pokret, na mladalački inventivan način, ukazuju na problem korupcije u našem društvu i pokušava da animira širu javnost na borbu protiv nje.

Ali, bave se oni problemom korupcije i na ozbiljniji način. Uključujući sistemske promjene.

“Naš pokret se već nekoliko mjeseci zagovara izmjene zakona i snažno se bori protiv korupcije u visokom obrazovanju. Ovom akcijom smo željeli građanima približiti vezu korupcije u visokom obrazovanju sa drugim segmentima našeg društva kao što je zdravstvo što u konačnici na direktan način utiče na živote svih nas. Korupcija povezana sa političkim strankama, društvenim statusom ili novcem snažno urušava naš društveni sistem. Kupljene diplome, neakreditovane i nelegalne visokoobrazovane ustanove, namješteni ispiti i totalna anarhija u visokom obrazovanju upravo predstavlja jedan od korijena problema koji kao rezultat daje korupciju prilikom zaposlenja, napredovanja u struci itd”, riječi su Andree Vidaković jedne od članica pokreta.

Iz Pokreta upozoravaju da na Tuzlanskom kantonu ne postoji inspekcija za visoko obrazovanje. I da, trenutno građanin ili institucija kada uoče određene nepravilnosti i korupciju prilikom rada privatnih ili državnih visokoškolskih ustanova nemaju mogućnost delegiranja problema na relevantnu adresu sa koje će biti poduzeti efikasni koraci u cilju tretiranja problema i sankcionisanja odgovornih.

“Mišljenja smo da se takva praksa hitno mora zaustaviti i zajedno sa predstavnicima Skupštine Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva aktivno radimo u cilju rješavanja ovog problema”, navode iz “Karton revolucije”.

  • Aktivisti Pokreta takođe skreću pažnju na važnost problema procesa akreditacije visokoškolskih ustanova koji nije jasno definisan, dok su kriterijumi za dobijanje same akreditacije prilično uopšteni i ne predstavljaju realnu sliku stanja na terenu kada je u pitanju kvalitet rada visokoškolske ustanove.

    Navode da na Tuzlanskom kantonu postoji najmanje jedna visokoškolska ustanova koja nema institucionalnu akreditaciju ili joj se ista osporava ali ona ipak nesmetano radi, zbog sive zone i nedorečenosti trenutnog Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona.

    “Kao rezultat dolazimo u situaciju da se diplome pojedinih studenata smatraju nevažećim dok funkcioneri bliski političkim strankama i strukturama moći neometano sa identičnim diplomama ostvaruju pravo na zaposlenje.”, konstatuju iz “Karton revolucije”, ističući:

    “Naš imperativ je da ovu oblast jasno definišemo kako bi u budućnosti onemogućili korištenje “sive zone” unutar zakona, za koruptivno djelovanje pojedinaca i organizacija koje trenutno stanje koriste u cilju lične dobiti i napredovanja.”

  • Inače 07.06.2022. godine je zakazana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će, prema najavi, biti govora i o aktuelnim izazovima u Visokom obrazovanju u najmnogoljudnijem kantonu a planirano je između ostalog i razmatranje prijedloga izmjena zakona koji su nastali kao rezultat saradnje građana i predstavnika institucija.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje