Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kada će biti završena rekonstrukcija Sjeverne saobraćajnice u Tuzli?

sjeverna-radovi2
Preuzmite sliku

Saobraćajne gužve na ulicama Tuzle ovih dana sve su veće, jer je zbog radova na rekonstrukciji Sjeverne saobraćajnice obustavljen saobraćaj na dionici od Muzičke škole do Tenisa. Ekipa RTV SLON je posjetila ovo veliko gradilište kako bi provjerili kako napreduju radovi, te kada bi ova saobraćajnica mogla biti završena.

\"sjeverna-radovi2\"Na Sjevernoj saobraćajnici u Tuzli intenzivirani su radovi na postavljanju podzemne infrastrukture, odnosno cijevi za oborinsku i fekalnu kanalizaciju. Postavljanjem cijevi trebao bi se riješiti problem oborinskih voda, koji je već godinama prisutan na ovom području. U toku su i pripreme za postavljanje javne rasvjete kao i izmještanje električnih kablova. Nakon toga će se pristupiti radovima na samom putu.

\”Prema dinamičkom planu izvođač radova ima rok oko 180 radnih dana, tako da je završetak radova planiran krajem godine. Ali prema nekim nagovještajima od izvođača radova, to bi moglo biti znatno ranije\”, kaže šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla Kemal Kurević.

U rekonstrukciju Sjeverne saobraćajnice uloženo je oko dva miliona KM. Trenutno su u toku i radovi na izgradnji nadvožnjaka koji će, osim kolovoznih traka, imati i pješačku stazu širine pet metara. Nadvožnjak će koštati 1.400.000 KM, a trebao bi biti završen do kraja godine.

\"sjeverna-radovi3\"

Kada je u pitanju izgradnja trećeg jezera, trenutno je u toku postavljanje geomembrane koja će činiti dno jezera.

«To je prelomni trenutak, jer kada se postavi geomembrana onda se definitivno formira oblik samog jezera, a nakon toga slijede i završni radovi», ističe Kurević.

\"sjeverna-radovi5\"

U završnoj fazi izgradnje je i objekat gdje će se nalaziti postrojenje za prečišćavanje vode. Kurević očekuje da će radovi biti gotovi u drugoj polovini avgusta, kako je prethodno i planirano. Za realizaciju projekta izgradnje trećeg jezera planirana su sredstva u iznosu oko dva miliona KM, a sva tri pomenuta projekta realiziraju se iz kredita Razvojne banke.

\"sjeverna-radovi4\"

RTV SLON / FOTO: Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: