Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

JKP Pannonica Tuzla: ‘Možemo prilagoditi rad novonastaloj situaciji’

Preuzmite sliku

Prema odlukama Kriznog štaba FBiH i TK, u cilju sprječavanja pojave i eventualnog prenošenja korona virusa, kompleks Panonskih jezera sa svim ugostiteljskim i rekreativnim sadržajima (restoran, ljetne bašte, dječiji park Vrtić, otvoreni fitness centar, šetališta) ostaje zatvoren za posjete i u narednom periodu.

Obzirom na procedure i vremenski okvir od minimalno mjeseca dana, koji je potreban za punjenje, filtriranje i dobijanje certifikata o ispravnosti jezerske vode, JKP Pannonica doo Tuzla je tokom marta i aprila završilo sve pripreme objekata za početak punjenja jezera tehnološkom i slanom vodom.

U srijedu 29. aprila 2020.godine, drugo jezero Panonike se počinje puniti tehnološkom vodom iz cjevovoda transportnog sistema Rudnika soli Tuzla, a dan ranije će se izvršiti dezinfekcija jezerske školjke i pripadajućih plaža drugog jezera od strane JP Veterinarska stanica Tuzla. Shodno dinamici punjenja ostala dva jezera, izvršiće se dezinfekcija prostora školjki i plaža ostala dva jezera i slapova.

 • Na ovaj način će se steći svi uslovi neophodni za otvaranje ljetne sezone 1. juni. 2020.godine. Obzirom na nepoznanice o dinamici ublažavanje mjera za sprečavanje širenja virusa Covid-19, početak i realizacija prestojeće ljetne sezone na kompleksu Panonskih jezera zavisiće od odluka Federalnog ministarstva zdravlja i Kriznog štaba civilne zaštite FBiH i TK.

  Nadamo se da će naša djelatnost i kompleks Panonskih jezera dobiti dozvolu za rad tokom predstojeće ljetne sezone, jer možemo prilagoditi svoj rad novonastaloj situaciji i provesti sve preventivne mjere i aktivnosti sa ciljem zaštite zdravlja naših gostiju i uposlenika.

  Kompleks Panonskih jezera je veliki otvoreni prostor koji se fizički nadzire 24 sata, ima ukupnu površinu od 75.000 m2 od koje je 24.000 m2 površina plaža, 20.000 m2, površina vode sva tri jezera i 25.000 m3 je ukupna zapremina vode.

  Prema ovim karakteristikama možemo obezbijediti prvu i najvažniju preventivnu mjeru – sigurnosnu udaljenost gostiju od dva metra (za članove jedne porodice ne vrijedi ovo pravilo) sa tačno određenim dnevnim kapacitetom za prijem oko 6.000 gostiju (znatno smanjenim u odnosu na uobičajeni kapacitet od 15.000 gostiju).

  Obzirom na iskustvene podatke da u vodi jezera boravi oko 30% gostiju u realnom vremenu (oko 1800 kupača), uslov sigurne udaljenosti se može u potpunosti zadovoljiti i u vodi (8 m2 | kupač).

 • Proces dezinfekcije jezerske vode se kontinuirano vrši sa 100% gasnim hlorom koji obezbjeđuje stalno prisustvo 0,2-0,4 mg/l dezinfikacionog sredstva uz salinitet vode od 35-40 grama soli u litri vode. Iako nemamo potvrdu za to, smatramo da slana dezinficirana voda u Panonskim jezerima ne može biti medij u kojem može opstati virus.

  Ono što je posebno vrlo važno, kompleks Panonskih jezera ima organizovanu Službu spašavanja i redarstva sa dovoljnim brojem ljudi koji mogu kontrolisati provođenje svih preventivnih mjera.

  Isto tako, kompleks Panonskih jezera ima sistem naplate, ulaza i izlaza na kompleks koji u realnom vremenu daje tačne podatke o broju gostiju, tako da u svakom trenutku imamo podatak o broju gostiju koji možemo porediti sa utvrđenim kapacitetom kompleksa. Rad ugostiteljskih i ostalih prodajnih objekata takođe vrlo jednostavno možemo prilagoditi preventivnim mjerama sigurnosne udaljenosti smanjenjem kapaciteta, obzirom na velike otvorene površine naših ljetnih bašti kao i mjerama stalne dezinfekcije mobilijara ljetnih bašti i prodajnih objekata.

 • U toku je izrada novog Pravilnika održavanja kompleksa Panonskih jezera i svih objekata sa aspekta novonastale situacije i potrebe primjene viših higijenskotehničkih standarda za sve objekate a koji će zahtijevati postavku opreme za dezinfekciju na ulazima u kompleks, stalne dezinfekcije sanitarnih prostorija, ugostiteljskih objekata, plažnog mobilijara, ostalih prodajnih mijesta kao i korištenje zaštitne opreme svih uposlenika.

  Na kraju, ostaje nam da se nadamo da će se u narednom periodu epideiološka situacija u našoj državi poboljšati, da će turizam i ugostiteljstvo početi raditi uz primjenu svih preventivnih mjera, i da ćemo ipak imati toplo ljeto i ljetnu sezonu na Panonskim jezerima, pa makar to bilo i u julu i avgustu, navodi se u saopćenju JKP Pannonica doo Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,