Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanja skupa i rizična: Nafta izvire 20 godina u dvorištu Hajrudina Bilalića iz Požarnice kod Tuzle (VIDEO)

Preuzmite sliku

Federalno ministarstvo energije i rudarstva trebalo bi uskoro potpisati ugovor s firmom IHS Global iz Londona.

Firma je izabrana za stručnog konsultanta za izradu tendera za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

Tako će poznata kompanija dobiti milion i po maraka za 16 mjeseci da bi pripremila tendersku dokumentaciju i javni poziv za naftne kompanije koje žele tražiti naftu.

Trebali bi također pomoći Vladi u pregovorima sa kompanijama. U međuvremenu, nafta curi na Majevici.

Naime, u dvorištu Hajrudina Bilalića iz Požarnice kod Tuzle nafta izvire već 20. godina.

“Svaki investitor odnosno kompanije koje se bave eksploatacijom nafte žele prvo da utvrde stanje koje će pokazati da li je to sigurno. A sigurno je da postoji, nafta izvire u mom dvorištu konstantno 20. godine bez prestanka. Tako je i danas dan, nikada nije stalo” – kazao je Bilalić za TV1.

Da je zaista u pitanju crno zlato potvrdile su i analize kojima je utvrđeno da nafta koja izvire u Požarnici ima više vrsta benzina.

Dekan Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli Kemal Gutić kaže da su dubina na kojoj se nalazi nafta i količine predmet obilnog i sveobuhvatnog istraživanja.

Međutim, u svim dosadašnjim istraživanjima nije utvrđen ni litar rezerve nafte. Tako tvrde u Federalnom zavodu za geologiju.

“Sva istraživanja su pokazala da postoje naftni sistemi, da postoji mogućnost ekonomski interesantnog nalazišta. S tim što mi uvijek trebamo imati u vidu da su ta istraživanja jako skupa i rizična” – pojasnio je za TV1 Hazim Hrvatović, direktor Zavoda za geologiju FBiH.

Da se napravi samo jedna buštotina kompanija koja se bavi eksploatacijom nafte potrebno je da uloži 75 miliona dolara.

Iz tog razloga investitor mora biti siguran da na određenom lokalitetu ima dovoljno zaliha nafte kako bi investiranje imalo ekonomsku opravdanost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,